Härjedalens första laddstation för elbilar är invigd

Dela det här!img_8996.jpg
Högtidlig invigning av Härjedalens första laddstation för elbilar. F.v. Härjeåns VD Sten-Olov Salomonsson, ICA-handlarna Leif Lindström och Sebastian Lindström samt kommunalråd Gunilla Zetterström-Bäcke. Foto: Morgan Grip
Prick klockan 15.00 på fredagseftermiddagen kom kommunens energi och klimatrådgivare, Ann-Christine Olofsson körande med en för dagen inlånad elbil.
Vid sin sida hade hon kommunalråd Gunilla Zetterström-Bäcke, som kom för att inviga Härjedalens första laddstation för elbilar.
Laddstationen är ett samarbete mellan Fyrfasen Energi och ICA Supermarket Sveg.

Intresset för just elbilar har hittills inte funnits, men eftersom laddstationerna byggs ut kommer förhoppningsvis efterfrågan att öka. Bilhandlare Hans Persson fanns på plats under invigningen, det var också han som hade lånat ut bilen dagen till ära.

– Jag ser det här som positivt och jag hoppas att efterfrågan på elbilar kommer att öka i takt med att laddstationerna byggs ut, säger Hans, det här är ju ett mycket bra miljöval, menar han.

Hittills har det heller inte funnits så stort utbud av modeller men nu har Kangoo kommit med två olika varianter som är rena elbilar, varav en finns det möjlighet att provköra hos Bilbolaget i Sveg.
Idag kostar en elbil ca 280.000 kronor i inköp till skillnad mot tidigare då de kostade uppåt 600.000 kronor. Vad kostar det då att driva en elbil?

– Den här Renault Kangoon som vi har hemma nu har ett batteri på 22 kw, berättar Hans och med dagens elpris kostar det ungefär 25 kronor att ladda upp det, då kan man sedan köra ca 10 mil på den laddningen. Det beror lite på vilka förhållanden som råder, om det regnar måste man ju till exempel använda el även till vindrutetorkarna, förklarar han.

I dagsläget kan man alltså inte ta sig runt i landskapet med hjälp av en elbil, men för exempelvis en firma som rör sig lokalt och med möjlighet till eluttag torde det vara ett smart val.

Utbyggnaderna av laddstationer i Härjedalen fortlöper och så småningom kommer Fyrfasen Energi att bygga en laddstation i Funäsdalen. Även i Vemdalen finns det planer på en station och där blir det i Bergs Elektriskas regi.

 

Bild 2

img_8979.jpg

Bild 3

img_8965.jpg

Bild 4

img_9000.jpg

Bildtext 2
Gunilla Zetterström-Bäcke premiärtankar el. Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Bilhandlare Hans Persson hade lånat ut en elbil dagen till ära. Foto: Morgan Grip
Bildtext 4
Ann-Christine Olofsson, dagen till ära iklädd uniform. Foto: Morgan Grip
Videotext
Kommunalråd Gunilla Zetterström-Bäcke inviger Härjedalens första laddstation för elbilar. Foto: Morgan Grip

Dela det här!