Härjedalens Kulturcentrum går in i sin femte säsong

Dela det här!the_bear_2.jpg
Foto: Pressbild Honorary Nation
Vid midsommartid för fem år sedan öppnade Härjedalens Kulturcentrum upp sina portar med festivalen Mittkulturen. Tillsammans med lokala föreningar har man sedan dess arrangerat festivalen, som har blivit midsommarens kulturfestival i Lillhärdal. 

Höjdpunkten under årets festival är den isländska operaproduktionen ”The Bear”, som lovar en unik upplevelse med den Reykjavik-baserade operaensambeln Sómi Bjóðar, isländska för Honorary Nation. 

– Den välklingande operan The Bear hade premiär 1967 och verket har bara fyra roller, varav en otroligt komisk och bara mimisk häst, berättar Andreas Hoffmann, konstnärlig ledare på HKC. 

Stycket är skrivet av William Walton i en väldigt rolig stil, även om handlingen i grunden har en tragisk bakgrund. Musiken är influerad av såväl jazz som Stravinskijs musik. 

Ensemblens mål är att flytta ut operan från de traditionella, stora operabyggnaderna till alternativa platser och hittills är alla föreställningar utsålda. 

Mittkulturen bjuder även in till fler kulturupplevelser under midsommarhelgen och samtidigt presenterar Härjedalens Kulturcentrum konstutställningen ”Kroppens Essens” med konstnärer från Sverige, Norge, Italien och Ryssland. 

I samband med majstångsresningen presenteras dansföreställningen ”Ytspänning” av Elin Kristofferson. Elin har tidigare vistats och skapat på Härjedalens Kulturcentrum som residenskonstnär. Härjedalens Kulturcentrum har genom åren etablerat sig som residenscentrum och därigenom haft ett flertal skapande människor på besök. 

– I april bodde den engelska konstnärinnan Shelby Seu här hos oss på Härjedalens Kulturcentrum och skapade flera verk, säger Flavia Devonas, administrativ ledare på Härjedalens Kulturcentrum. Våra residenskonstnärer är alltid väldigt inspirerade av naturen kring Lillhärdal och har också en nära dialog med lokalinvånarna. Alla deras verk reflekterar dessa intryck och är ett unikt sätt att marknadsföra Härjedalen på.

Dela det här!