Hem ljuva hem – en tillbakablick på Gamla Gästis längs Svegs paradgata

Roland Widén i stiliga kortbyxor och stickad pullover framför Gamla Gästis på Jämtlandsgatan 27 i Övermon där han och lillebror Mats växte upp med mamma Anna-Greta, känd servitris på både Svegs Kafé AB (Ölan) och Stora Hotellet. Foto: Ulla Wåger, chefsfotograf på Nordiska Muséet
Roland Widén i stiliga kortbyxor och stickad pullover framför Gamla Gästis på Jämtlandsgatan 27 i Övermon där han och lillebror Mats växte upp med mamma Anna-Greta, känd servitris på både Svegs Kafé AB (Ölan) och Stora Hotellet. Foto: Ulla Wåger, chefsfotograf på Nordiska Muséet
Foto av författare

Mats Haldosén

Det här är ett reportage om min författarvän Mats Widén, 80 år, nyligen hemflyttad till Sveg där han och storebror Roland (1938-2016) växte upp.

Mats närmast kommen efter 54 år i Funäsdalen, dessförinnan bosatt i Stockholm dit han flyttade 1959.

En nestor i ordets rätta bemärkelse; klok, vis, minnesrik, skriftlärd och vördnadsbjudande åldring. Nestor var i grekisk mytologi Kung i Pylos, en av de mer framträdande bifigurerna i Homeros stora litterära verk Iliaden och Odyssén. På många språk, inklusive svenska, har ordet nestor kommit att benämna den äldste och mest vördnadsvärde.

Särskilt kunnig på 50-talets Sveg men också senare del av 40-tal. Tänker på alla de minnen Mats under åren satt ord på, plockat fram historiska minnesbilder och händelser över del av Svegs historia som annars skulle riskera hamna i glömskans arkiv.

Det mesta har Mats återgivit på Facebook där han varit och är en framträdande medarbetare och hjälpt många med svar på frågor knutna till efterkrigstiden och optimismen som växer fram under 50-talet.

Tillsammans har vi nu satt förstoringsglas på fastigheten Jämtlandsgatan 27, där gamla hotell Gästis i början av 1900-talet huserade längs Svegs paradgata där Kung Gustav V och Drottning Victoria den 15 juli 1909 anlände för jubileumsmiddag efter att ha besökt Svegs kyrka och dessförinnan invigt järnvägsbanan Orsa-Sveg med en mängd åskådare viftandes med svenska flaggan och hurra-rop.

Hotell Gästis i Övermon var ett gästgiveri som byggdes några år in på 1900-talet och drevs av Karl Molin som också hade lanthandel i centrum av Sveg längs Landsvägen (Fjällvägen). I Gästis anordnades även danstillställningar. Sedermera bedrevs här skolverksamhet vid sidan av ett större antal lägenheter där många svegsbor passerat revy.

I tidiga åren som gästgiveri fick Gästis äran att ordna med festligheterna runt invigningen av järnvägens ankomst till Härjedalen den 15 juli 1909, järnvägssträckan Orsa-Sveg. Framför Gästis i en provisoriskt uppställd paviljong intogs festmiddagen med Kung Gustav V och drottning Victoria i centrum med inbjudna gäster.

Med tiden fick Jämtlandsgatan rätad sträckning vid sidan om den gamla. Denna fanns kvar en tid och fick utgöra sprintbana i det som utgjorde idrottsstadion i slutet av 40-talet. Foto: privat
Invigning av järnvägssträckan Orsa-Sveg. En stor dag för landskapet som firades med pompa och ståt. På plats Kung Gustav V och drottning Victoria för att högtidlighålla och sprida glans över invigningen.

På järnvägsstationen hade hundratals människor mött upp. Ett enda stort firande och välkomnande av en efterlängtad kommunikation med övriga Sverige. Foto: Oscar Ohlsson, fotoateljé Kyrkogatan Sveg (Karin Engbergs fotosamling Gammelgården)

Kung Gustav V och drottning Victoria på väg från kyrkan till Gästis. En ung tös som var med på invigningsdagen var sexåriga Gerda från Hede (1903-1995) gift Lundqvist i Sveg, som här berättar om Konungens högtidliga invigning av järnvägssträckan Orsa-Sveg:

Den 15 juli var det fest utan like i Sveg. Lånta hästar från Hälsinge regemente förde Kung Gustaf V och Drottning Victoria i landå genom Svegs gator. Mycket folk följde efter och utanför kyrkan blev det uppställning. Vi ungar fick vara med. Vi hade flaggor och i händerna blommor som vi kastade framför kungaparet. Sedan var det samling inne i kyrkan.

Efteråt åts det lunch i den för dagen uppförda paviljongen på Övermon framför Gästgiveriet, Gästis.” (Gerda Lundqvist, Sveg i april 1989) Foto: Oscar Ohlsson, fotoateljé Kyrkogatan Sveg (Karin Engbergs fotosamling Gammelgården)

Järnvägens ankomst till Sveg

Järnvägens ankomst. Det var den stora händelsen på den här tiden i Svegs municipalsamhälle (som inrättades 31 december 1908).

Hotell Gästis byggdes några år in på 1900-talet som till en början drevs av handlaren Karl Molin som också hade lanthandel i centrum av Sveg. I Gästis ordnades det med, vid sidan av servering av mat och hotellverksamhet, danstillställningar.

I huset kom också under en period att bedrivas skolverksamhet. Med åren avvecklades hotell-och restaurangrörelsen på nedre plan och gjordes om till bostäder likt de övriga på andra respektive tredje våningen.

Det är här Mats växer upp, närmare bestämt på andra våningen med utsikt mot norr mot HSB och Länslasarettet, öster mot Sandtjärn och söder mot Bergvikgården och de blånande bergen Fläcksberget, Björnknätten och Tällberget.

Anna-Greta Widén (1909-2012) på väg på resa efter först koll om någon post kommit. Resor ofta till Stockholm, Älvros och Funäsdalen med sonen Mats och hans familj som hade katten Kissebus och hunden Trollan. Anna Greta var en sann djurvän och gillade dessa som resesällskap. Foto: Mats Widén
Vinterskidåkning på Övermon. Start och mål för ”VM 3-milen” som den populärt kallades var på andra sidan Jämtlandsgatan 27 till Sandtjärn fram och tillbaka, individuell start, till och med individuellt lopp, kompisen stod för tidtagningen. Fotografiet från 1953 från andra våningen på Gästis.

En av skidåkarna är Hilding Stålhandske (1941-1986), närmast kameran. I bakgrunden huset till familjen Månsson, Victor (1903-1986) och Ellen (1909-1996) på Skogsstigen. Foto: Mats Widén
Fantastiskt vackert vinterfoto över Jämtlandsgatan som Mats Widén fångat med sin kamera. Ett fotograferande, en gåva han ärvde efter sin far Axel som hade fotobutik i Stockholm dit Mats flyttade 1959.

Från vänster Gamla HSB som byggdes 1948, Gamla Gästis och HSB-längan där många vänner och bekanta till Mats och mamma Anna-Greta bodde. Ett fotografi i svalkans tecken, att sätta blicken på när de heta sommardagarna nuförtiden slår till. Foto: Mats Widén
Från köksfönstret hos Anna-Greta Widén hade man utsikt mot vackra Gammelgården. Till vänster gaveln till HSB-längan.

På 50-talet längst upp i gavelspetsen bodde lantmäteriingenjör Bertil Grundén med familj. På andra våningen minns Mats en familj Hallstensson.

Första våningen var tjänstebostad till föreståndare på Härjedalens Lastbilscentral. En hette Wiklund, en annan Per Ekendahl, ytterligare en föreståndare som hade en son Göran som tog efternamnet Elgemyr och gjorde karriär inom Sveriges Radio. Foto: Mats Widén
Mitt över vägen från Gamla HSB låg ett rödmålat hus där Tora Sundberg (1899-1990) bodde. Kvarteret kallades för Lyckesmon. Tora syster till tvättmästare Valdemar Jönssons fru Anna. Valdemar, Anna och barnbarnet Bibbi bosatta i Gamla Gästis. Foto: Roland Widén

Mats berättar:

”I omgivningen kring Gamla Gästis bedrevs olika aktiviteter. Här spelades fotboll med olika mixade lag. 1951 bildade vi fotbollsföreningen Falken med Rolf Björk som initiativtagare.

En första insats var att köpa en fotboll på avbetalning hos Erik Trygg Cykel och Sportaffär (i ena änden av Berners lokal mitt emot Folkets Hus). Varje medlem skulle lägga ungefär en 25-öring per kvartal. Årsavgiften i Falken var 15 öre. 1952 emigrerar Erik Trygg till Kanada och därmed avskrevs fotbollsaffären. Fotbollen fick vi behålla.

Förutom Övermon innefattade Falken också bostadsområdet Jerusalem där det fanns duktiga fotbollsspelare. Längs Överbergsvägen fanns en familj Wåhlén med fyra bröder som hanterade fotbollen med finess. Tillsammans med Sune Stener och Sture Eriksson på Smålandsgatan ökade slagkraften i laget.

Fotbollsplanen, den hade vi på Lillmon (Bergviksgården) från Gränsgatan upp till Gamla HSB. Här spelades också brännboll där flickorna deltog. Falken bedrev också backhoppning. Vi hade en liten hoppbacke inne i skogen, ungefär på andra sidan nuvarande Industrivägen vid Återvinningsstationen.

Den enda tävlingsaktivitet vi hade var mot Nilsvallen. Sex Nilsvallen-grabbar som hade sin arena på foten till östra Fläcksberget, förkastningsbranten populärt kallad Månskensbacken. Göran Hagberg var den stora stjärnan. Tävlingschef var Anders Öhagen, också från Nilsvallen.

Det här var på tiden för spontanidrotten i Sverige, hitta på själv, planer och regler. Kreativiteten var fantastisk. Sammanhållningen likaså. Barndomen var fylld av idrott, lek och spel.”

Fotbollen var ett stort ämne på 50-talet på Övermon. Här Bo Bergman från Skogsstigen, klasskompis till Mats Widén på Samrealskolan, fångad på bild när han som målvakt med ett pantersprång klistrar fotbollen. Familjen Jakobssons då relativt nyuppförda hus i bakgrunden. Foto: Mats Widén
Omgivningen kring Gamla Gästis var rikt på barn. Under efterkrigsåren och 50-talet ökade optimismen och nativiteten (födelsetalen) steg markant.

Här manövrerar Bibbi Jönsson barnvagnen i följe med Beatrice Ask, båda 50-talister. I barnvagnen Beatrices lillasyster Helena. Foto: privat
Tvättmästare Valdemar Jönsson (1900-1973) på farstukvisten (barfret) till Herröstugan på närliggande Gammelgården. Foto: privat
Tidsenlig 60-talsbild. Notera trottoaren till höger som försvann och ersattes av ny och bredare trottoar/cykelbana till vänstra sidan i bild.

Längre nedåt vägen på vänster sida Godtemplarhuset med sin populära biograf, bortom där personalbostäder till Mejeriet, bland andra familjen Johnsson, Jonas (1913-2000) och Ida (1929-2015) med barnen Jarl-Erik (Jalle), Lasse och Kjell-Åke. Och innan dess familjen Jonasson med bland annat sonen Sven-Erik Nenne som Mats var kompis med.

Hem ljuva hem

Mats hade tidigt tanken att fotografera hemmet för att dokumentera för framtiden. Här är resultatet, mycket av 50/60-talsstuk i inredningen. Högt i tak med smakfull komposition i möbler och tidsenliga prydnadssaker. Skulle kännas varmt, tryggt och ombonat när man väl satte sig ned i fåtöljen eller till bords.

Möblemang och andra hemartiklar inhandlade eller beställda genom Tempo, butiken som låg i hörnan Dalagatan/Svegsgatan som ytterdel av HSB Dalagatan 10 med bland andra butiksbiträde Karin Hill (Mattsson) från Kolsätt, då bosatt i Ulvkälla, Sveg.

Tempo kallades också för Katalog-Tempo då kunder i Sveg kunde beställa varor genom kataloger på plats, varor som levererades från Tempo-varuhus. Eller köp av möbler och inredning hos Svegs Möbler som drevs av Tage och Britta Persson i korsningen Dalagatan/Kyrkogatan. Fanns ytterligare en lokal leverantör i Karl-Ersa som hade lokal i HSB Dalagatan närmast lekparken vid Gränsgatan.

Kök med stora skjutbara köksluckor, universalredskap i form av aluminiumskopa att dricka vatten ur, liten kaffepanna i koppar, en för tiden modern spis som hade ersatt vedspisen som i sig hade en insats av kopparkärl med kran för tappning av varmvatten värmt av spisen.

I skåpet under diskbänken förvarades en burk med det väl använda varumärket Tomteskur, rengöringsmedel för hem och hus, som säkert många minns. En som minns är Lasse Åberg, allkonstnär, filmare, tecknare specialiserad på 50-talet. Se nästa bild. Foto: Mats Widén
”På Tomteskurburken är det en tomte som håller en burk med en tomte som håller en burk med en tomte som håller en burk med en tomte…osv i all evighet. Tomteskur var en av mina första upplevelser av oändlighet, som det oändligt rinnande vattnet på fiskaffärsfönstret och den oändliga raden av mej själv i hissen med två speglar. Så måste rymden vara, som en tomteskurburk”. Lasse Åberg
Tidlöst 50/60-tal vardagsrum, högt i tak, charmerande varm hemmiljö som Anna-Greta Widén levde i. Lite kuriosa är att i rummet där bakom hyrde en kort tid en nyutnämnd bas för Svegs Tvättstuga, Stig Rydberg, i mitten på 50-talet. Foto: Mats Widén
Andra delen av vardagsrummet. Viloplats för Anna-Greta. Inte bara för henne utan också hunden Poppi som här lagt sig för en stunds ro och vila. Poppi född 1965, långhårig dvärgtax.

Vattenburen värme från gammalt stort element som till en början fick varmvatten från vedeldad panna i källaren. Senare installerades en ny panna med oljeeldning. I samband med bytet fick varje lägenhet eget badrum, minns rörmokare Roger Erixon, Anderssons värme, granne med Post- och Televerket på Herrögatan. Foto: Mats Widén
Det så kallade finrummet med en enkel variant av chiffonjé på ben. Vid dess sida ett syskrin också på ben. Tavlan på väggen till höger är målad av Folke Widinghoff (daterad till 1955), målare och tecknare som hade utställningar i Sveg bland annat. Foto: Mats Widén

Ett pojkstreck – luftgeväret på Katalog Tempo

Butiken Katalog Tempo har nämnts. Här finns en Sveg-klassiker. En plan att komma över ett luftgevär på Katalog Tempo. Modus operandi (tillvägagångssätt vid brotts utförande); att smuggla ut det.

Här återges berättelsen av Mats Widén:

”På Katalog Tempo fanns i begynnelsen ett luftgevär en bit in i butiken. En dröm för tre svegsynglingar i nedre tonåren. De hade inte medel att köpa geväret för, så de smidde en plan att komma över det genom att smuggla ut det.

Geväret laddades genom att man bröt pipan till ca 90 grader varvid en fjäder spändes. Sen återfördes pipan till normal-/skjutläge där det fixerades med ett klick.

Planen gick ut på att stoppa ned geväret innanför byxlinningen och längs benet. Efter sedvanligt kundpåtittande bröts pipan lite grand från normalläget och geväret stoppades i skymundan snabbt ned innanför längste ynglingens långbyxor. Geväret hamnade perfekt med pipans vinkel ungefär lika med knäledens vinkel.

Nervositet och stress var nog närvarande, för snabbt blev ett steg för långt. Benet blev rakt liksom geväret och pipan fastnade med ett klick. Det är inte bekant om butikspersonalen hörde klicket men den fick se en frisk yngling styvbent halta mot utgången.

– Vad håller ni på med? undrade en personal. Saken uppdagades och trion blev utan gevär och fick moloket masa sig i väg.”

Trångboddhet

På 40-talet när Mats och Roland växer upp rådde det trångboddhet i boendet som präglade majoriteten av lägenhetsbeståndet i Sveg.

Bostaden bestod oftast av två rum och kök. I ett av rummen fick barnen sova och dagtid dela på. Om bostadsutrymmena var knappa, så hade standarden höjts jämfört med de ofta usla bostadsförhållandena på 30-talet och under krigsåren.

En framsynt socialminister Gustav Möller (s) tillsätter redan 1933 en bostadssocial utredning vars syfte var att kartlägga landets bostadsförhållanden och utarbeta riktlinjer för bostadspolitiken.

Utredningen kom med sitt slutbetänkande 1947 och en ny omvälvande bostadspolitik kunde antas som i stora drag alltjämt gäller, tillkomsten av allmännyttan, de statliga lånebidragen för byggande och flera innovationer på bostadsområdet.

I Sveg tar byggnationerna fart i det man skulle kunna kalla Optimismens år på 50-talet. (Läs även: https://sveg.se/optimismens-ar-kornan-mods-och-glassdrinkar/)

Under åren ser Mats boende komma och gå. Några har särskilt etsat sig fast i Mats minne. Här fanns en kärvänlig värme, närhet till varandra, hjälpte varandra när så behövdes, bjöd på kaffe med dopp.

Ska man tala om en legend på Gamla Gästis så nämner Mats otvetydigt Mia Larsson ”Mia på kiosken”. Pressbyråkiosken vid järnvägsstationen som hade en syster Anna som hon bodde tillsammans med under huvuddelen av sin levnad. Mia och Anna blev som extramammor åt Mats. Fick mat då och då, ompysslad och omhuldad.

Mia på besök på Högmässa på Gammelgården tillsammans med sin syster Annas son Gunnar Petersen med hustru Gun som skymtar bakom Mats Widén.

Gunnar med smeknamnet ”Bam-Bam” eftersom han spelade trummor på fritiden. Till vardags arbetade Gunnar och Gun på Posten i Sveg. Gunnar och Gun finns inte längre med oss. Foto: Roland Widén
Här kan man tala om gemenskap. Julmat och dryck på plats. Familjerna Wåger samlade i gamla Gästis hos far- och morföräldrarna Bror och Signe Wåger den 22 december troligen 1954.

Maten sannolikt signerad Signe med inspiration från jobb på restaurang Solliden på Skansen och drickat naturligtvis levererat av sonen Bruno.

Övre raden från höger: Ture Wåger, Anna-Greta Wåger, Bruno Wåger, Bengt Wåger, Gunnar Wåger, Ulla Wåger och Barbro Wåger. Snett nedan Barbro står Krister Wåger, Anders i knät på mamma Gun Wåger, Rut Wåger (Olsson) och hennes dotter Ann-Britt, lillflickan som tittar in i kameran. Nedre raden sittande från höger: Ruts make Martin, Bror och Signe Wåger, Astrid Wåger med lille Härje i knät och syrran Gudrun intill. Foto: privat
Högst upp på tredje våningen bodde en hyresgäst som många minns med glädje, särskilt skolbarnen i Sveg, Tant Göta Göta Frödin (1916-1991) skolvärdinna som hade god ordning på skolelever, såväl små som större barn/ungdomar under 60- och 70-tal Foto: Mats Haldosén
Först i början/mitten av 50-talet kommer en hyresgäst att äga en bil. Sven Forssäter (1913-2002) var det som kom med sin SAAB.

Sven anställd vid SJ, Statens Järnvägar, och politiker (s), ordförande i CBK, Centrala Byggnadskommittén. Gift med Anna Margareta (1913-2013). De hade en dotter Hjördis som var duktig i brännboll, boll i burk och kurragömma. Foto utlånat av Göran Påhlson
På Gamla Gästis bodde också paret Ygberg. Erland (1906-1994) och Elsa (1913-1976). Här står Erland på trappan till hörnbostaden där makarna bodde sedan 50-talet. Foto: Mats Widén, från omkring 1990.
Anna-Greta Widéns systerson Manfred Persson, välkänd taxiägare i Älvros, på besök med sin BSA motorcykel 500 kubik udda modell från andra världskriget. I samband med att Manfred hälsade på fick Mats med stor entusiasm provköra hojen.

Lite kuriosa är att Mats har räknat fram antal gånger Manfred kört taxin inklusive skoltaxin Älvros-Sveg, otroliga hela 40 000 gånger! Manfred som idag är 93 år och enligt välunderrättade källor lever i högönsklig välmåga. Foto: Manfred Persson
Mats stolt ägare till grön Monark cykel, arv efter sin storebror Roland. Cykeln inköpt på Dahlins (cyklar, mopeder, reparationer) på Fjällvägen 1, ägare Axel Dahlin (1910-1977) som bodde med sin sambo Aina på Gamla Gästis.

Aina förtjänar en särskild eloge. Bistod Axel i cykelaffären då hon inte trampade hem på cykeln för att laga lunch åt Axel, men först handla mat. Axel, ja, han tog helt enkelt mopeden för en stunds måltid. Gällde att passa affärstiderna.

I bakgrunden då relativt nya Nordins-huset som Fredrik och Brita Nordin byggde. Vägen framför Nordins hus har i modern tid givits namnet Fredrik Åkares väg, en kort vägsträcka som förbinder Herrögatan med Jämtlandsgatan och leder rakt in till entrén på Gammelgården. Foto: Roland Widén

Fotnot: Fastigheten på Jämtlandsgatan 27 ägs av Svegs Hus AB.

Missa inte!

Foto och redigering: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!