Foto av författare

Morgan Grip

Hemvändarna starkast i jämn och tät hemvändarmatch. Foto: Morgan Grip
Den över 300 personer stora publiken fick se en spännande och underhållande match i Sveg Arena när den traditionella hemvändarmatchen i hockey spelades på juldagen. Båda lagen bjuder publiken på en bra och spännande hockeymatch med rent och schysst spel.

Hemvändarna började piggast och tog ledningen redan efter dryga minuten när Theodor Edén avslutade ett snabbt anfall med ett skott som smet in mellan benen på Svegsmålvakten Filip Paalanen. Sveg replikerade snabbt när Niclas Schwartz blev frispelad av Mattias Nordqvist och kunde förvalta friläget mot Stefan Strickert som startade i hemvändarnas mål. Jonny Wåger gav kort därefter hemvändarna ledningen igen med ett lurigt backhandskott och ställningen var 1-2 efter bara tre minuters spel.

– Vi började starkt och kontrollerar första perioden tack vare bra skridskoåkning, säger Hemvändarnas coach Thomas Pedersen.

Spelet jämnade ut sig i andra perioden och förutom ett par brända frilägen från hemvändarnas sida så kom inget av lagen till några riktigt heta lägen. Det som skapades räddades enkelt av målvakterna Johan Olsson som kommit in i Svegs lag och i Hemvändarnas lag hade Jimmy Björling löst av Strickert i kassen.

I tredje perioden blir det ett ställningskrig där Sveg tryckte på rejält för en kvittering men Hemvändarnas tredje målvakt Filip Wallin spelade inspirerat och stängde igen butiken med några svettiga räddningar.

– Det var bara att spika igen, det kändes ganska lugnt, säger Filip Wallin själv.

– Filip ville helst starta matchen, men jag visste att han var i bra form och att vi skulle behöva en storspelande målvakt i sista perioden, säger Pedersen nöjt om sin taktik kring målvakterna.

I ett sista försök att åstadkomma en kvittering, med cirka en minut kvar på matchuret, plockar Sveg ut målvakten Johan Olsson för att spela sex mot fem. Man lyckas dock aldrig etablera något tryck i anfallszon, istället är det Hemvändarnas Mattias Ljungkvist som kan slå in avgörande 1-3 med mål i tom kasse.

– Jag såg inte att de hade tagit ut målvakten, inte förrän jag var framme vid målet, skrattade Ljungkvist efteråt.

Hemvändarna ställde upp med juniorspelare, som till vardags återfinns i J18- och J20-serier runt om i landet. Några av dem har redan debuterat i sina respektive klubbars A-lag i både division 1 och Hockeyallsvenskan. De äldre hemvändarna gjorde mycket bra ifrån sig både på hemmaplan och i en rad olika lag runt om i Sverige på sin tid.

– Jag tycker våra juniorer gör det riktigt bra, man förstår att de är där de är i dag allihop, men även våra äldre rävar har ju väldigt mycket hockey kvar i sig fortfarande, säger Pedersen.

– De har många duktiga spelare, de är pucksäkra och placeringssäkra. Tyvärr låter vi dem spela sitt spel, vi borde ha stressat dem lite mer, vi bör ju vara bättre tränade och borde ha spelat med lite mer fart, säger Svegs tränare Jörgen Paalanen.

– Jag tycker vi har kontroll på matchen men borde ha gjort några fler mål. Det blir en passning för mycket ibland, vilket jag i och för sig får ta på mig själv eftersom jag skickade ut killarna med budskapet om att bjuda publiken på det där lilla extra. Sveg stod dessutom upp bra och pressade oss rejält i sista perioden, säger Pedersen.

Hemvändarna 2015
Stefan Strickert, Filip Wallin, Jimmy Björling, Linus Roos, Anton Forsström, Håkan Skoglund, Niklas Nilsson, Måns Hedberg, Lars Blomqvist, Marcus Persson, Anton Hammargård, Jonny Wåger, Kirre Strantzalis, Timmy Hammargård, Mattias Ljungkvist, Lars Nilsson, Theodor Edén, Nikos Strantzalis.
Ledarstab: Thomas Pedersen, Anders Roos och Oscar Jonsson.

Bild 2

Bild 3

Bild 4

Bild 5

Bild 6

Bildtext 2
Domaren Jonken Gustavsson, även han hemvändare, hade tillsammans med linjemännen Hans ”Tarzan” Andersson och Ingvar Karlgren full kontroll på matchen. Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Den över 300 personer stora publiken fick se en spännande och underhållande match i Sveg Arena när den traditionella hemvändarmatchen i hockey spelades på juldagen. Foto: Morgan Grip
Bildtext 4
Hemvändaren Anton Hammargård utmanar Svegsförsvaret i ett ”flygande” anfall. Foto: Morgan Grip
Bildtext 5
Båda lagen bjuder publiken på en bra och spännande hockeymatch med rent och schysst spel. Foto: Morgan Grip
Bildtext 6
Sveg tog time out, plockade ut målvakten Johan Olsson och satsade på sex utespelare. Man lyckas dock aldrig etablera något tryck i anfallszon, istället är det hemvändarnas Mattias Ljungkvist som kan slå in avgörande 1-3 i tom kasse. Foto: Morgan G