Henning Mankells debutroman ges ut i nyutgåva till hans 70-årsdag

Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

Den 3:e februari skulle Henning Mankell ha fyllt 70 år. I samband med det ges en nyutgåva av hans debutroman Bergsprängaren ut.

Det är exakt 45 år sedan den publicerades första gången. Utgångspunkten för denna berättelse sker en lördag eftermiddag i juni 1911, då en sprängladdning går av för tidigt och lemlästar den 23-årige bergsprängaren Oskar Johansson. En livsavgörande händelse för honom, men ändå inte. Trots en bortsprängd hand och ett blint öga fortsätter Oskar med sitt arbete till pensionen, han gifter sig och får barn. Men framför allt fortsätter han vara en del av den namnlösa massa som omvandlar Sverige till ett modernt samhälle, men som själv alltid fortsätter att befinna sig längst ner i pyramiden.

Så här skriver vännen och medgrundare till Leopard Förlag, Dan Israel, om boken i ett pressmeddelande.

Som så många andra romaner som gavs ut tidigt 1970-tal drar Bergsprängaren åt det dokumentära. Men det är omisskännligen Henning Mankell som fört pennan. Det exakta språket, träffsäkerheten i tonen, det underliggande glödande engagemanget som förmedlas utan proklamationer eller stora ord.

När Bergsprängaren kom ut väckte den berättigad uppmärksamhet. I Dagens Nyheter recenserades den av ingen mindre än Olof Lagercrantz, som skrev: ”Romanen är inget manifest och författaren viftar ej läsaren besvärande under näsan med förklaringar. Det är den aktiva gestaltningen, bristen på fusk, det säkra språkliga handlaget som gör boken så levande… Hans roman är storartad som konstverk och betydande som moralisk och politisk handling.”

Och när boken 25 år senare gavs ut igen på nytt skrev Göran Greider i samma tidning, ”Idag känns Mankells socialistiska ärende vidunderligt friskt. Det är till och med så att berättelsens kritik av en avsomnad arbetarrörelse och de inställda revolutionernas epok, som på sjuttiotalet var överdriven och ofta helt fel, nu har blivit långt mer befogad. En hel del av det vänstern sysslade med på sjuttiotalet har först idag blivit riktigt giltigt, när kapitalägarna blivit alltmer giriga och efterkrigstidens lyckliga parentes i kapitalismens långa historia tycks överspelad.”

De efterföljande 25 årens utveckling med enorma, växande skillnader mellan fattiga och rika, både i världsmåttstock men också här hemma, ger ökat eftertryck till Greiders ord. Därför ger vi ånyo ut Bergsprängaren på dagen då Henning Mankell skulle ha fyllt 70 år. Vi hoppas att den når såväl gamla som nya läsare, inte minst yngre, som kan upptäcka och återupptäcka storheten i Henning Mankells författarskap.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!