Högstadieelever får prova på att driva företag

Dela det här!

img_1013.jpg
Längst fram från vänster Matilda Österman, Oscar Åslund, Barbro Eriksdotter och Laila Westling. Stående från vänster Dilorom Gafarov, Norges Hosseini och Shadya Alasad. Foto: Jessica Grip
Eleverna i årskurs 7-9 vid Södra skolan i Sveg har nyligen påbörjat ett helt nytt projekt som fått namnet Boka Baka. Ett sätt att i liten skala få inblick i hur det går till att driva företag och de gör det genom att sälja hembakat bröd.

Det är lektionerna på Elevens val som används och under en tioveckorsperiod får eleverna starta och driva sitt lilla bageri och förhoppningsvis även räkna fram en liten vinst i slutändan.

300 kronor har de fått låna av skolan som ett startkapital och idén står hemkunskapslärare Laila Westling för. 

– Vi får ju inte tjäna pengar, men den vinst vi förhoppningsvis får kommer vi använda till att gå på café och fika tillsammans. Om det blir skorpa och vatten eller tårta och saft år vi se, säger Laila Westling.

Arbetet har delats upp i olika roller där inköp, marknadsföring, ekonomi och sälj är några av dem. Kundkretsen är egentligen ganska bred men för att kunna leverera dagsfärskt bröd har man sig först och främst vänt sig till de som finns på skolan. Förutom Laila som brinner för entreprenörskap, har man i teamet även mattelärare Barbro Eriksdotter som ger tips när det handlar om räkenskaperna.

– Syftet är förutom att ha roligt även att lära ut hur det fungerar att driva ett företag med allt vad det kan innebära och att väcka tanken att kanske bli egen företagare så småningom, förklarar Laila Westling som hoppas få en ny grupp företagare i nästa omgång.

Vi tittade in på Café Cineast när det var dags för avslutningsfika och det visade sig att eleverna hade räknat hem en vinst på drygt 600 kronor som räckte till gofika till hela gänget. Eleverna fick även möjlighet att lyssna till Pär-Anton Ångman som berättade om sin entreprenörsresa.

 

Dela det här!