Ingrid Larsson – Sveriges äldsta hockeydam

Dela det här!

ingrid-larsson-9715.jpg
Ingrid Larsson i sitt rätta element, här redo för damernas träning i Sveg Arena. Foto: Morgan Grip
Det började hemma på sjön i Edsbytrakten. Ingrid spelade gärna både hockey och bandy med sina bröder och i skolan var det hockey-bockey som gällde på rasterna så takterna har funnits med redan från början. Även om det aldrig blev spel i någon högre division har intresset för att med skridskor på fötterna och en klubba i händerna förflytta en boll eller en puck på is. Ingrid tycker det är så roligt att hon helt har glömt bort att hon blir äldre för varje år som går och nu har hon faktiskt blivit Sveriges äldsta licensierade hockeydam.

– När jag kom till Sveg i slutet av 80-talet hade jag först en roll som ledare i skridskoskolan eftersom jag tyckte att det var så roligt att åka skridskor och spela matcher, säger Ingrid Larsson. 

Men efter ett tag kom längtan efter att få spela bandy igen och Svegs IK startade med Ingrid som en av drivkrafterna ett bandylag för damer eftersom det på den tiden inte fanns någon damhockey att tala om i landet. Träningarna skedde på rink och man lyckades skapa en egen division där man mötte lag som inte hade tillräckligt stora trupper för att spela bandy på stor plan, men tillräckligt många för att spela rinkbandy. Några år fanns också Sveg med i bandyns division 1 ända fram tills föreningen tog beslutet att man istället skulle satsa på ett damlag i hockey.

– Egentligen har jag tyckt att hockey är lite krångligt och jag tyckte att jag inte riktigt kunde spela så bra med puck. Därför valde jag att spela bandy med Bollnäs och Östersund istället under några år, säger Ingrid Larsson, som dock tränade med hockeydamerna på hemmaplan och blev mer och mer säker på att hantera sporten och tog en plats i Svegs hockeydamlag.

Hon har sagt i många år att hon ska gå i pension, men hennes barn har tyckt att hon ska fortsätta och Ingrid har inte varit svårövertalad.

– Eftersom dottern Lisa också spelar i laget har jag tyckt att jag lika gärna kan spela istället för att stå och titta på, säger Ingrid.

Träningsformen passar henne perfekt liksom glädjen över att få spela matcher med laget, men det tar ju mycket tid också när man spelar seriespel.

– Det handlar om att säger man ja då gäller det att ställa upp för laget också, menar Ingrid, då gäller det att orka med långa resor och dubbelmöten där hela helger går åt till hockeyn.

På frågan om vi får se henne i truppen även nästa år finns det inget riktigt svar, hon har helt enkelt inte funderat färdigt på det ännu.

– Sonen Emil tyckte för något år sedan att när jag fyller 50 kanske det kan vara dags att sluta, men nu har ju jag passerat det så nu har jag inget att gå på, skrattar Ingrid, innan hon drar på sig hjälmen och sticker ut på ett av veckans ispass.

Tommy Svensson tränar Svegs hockeydamer och han säger så här om Sveriges äldsta hockeydam.

– Ingrid är fantastiskt bra tränad för att vara äldre än genomsnittet i laget och är nog den som är bäst grundtränad, det drar hon fördel av i de lite hårdare matcherna. Vi ser inte Ingrid som någon som är 30 år äldre än genomsnittet, säger Tommy Svensson.

Fotnot: Ett stort tack till Stefan Strickert som gått igenom och sammanställt födelsedata på samtliga licensierade damhockeyspelare i Sverige, från division 2 till Riksserien.

 

Dela det här!

Annonser