Inlandsbanefestivalen med Py & Bark gästade Sveg

Py Bäckman och Janne Bark som tillsammans utgör duon Py & Bark fanns med när Inlandsbanefestivalen stannade till i Sveg på torsdagskvällen. Foto och redigering: Morgan Grip

Dela det här!

För första gången på många år kom Inlandsbanefestivalen på besök i Härjedalen där det i torsdags blev ett stopp i Sveg.

På tåget denna sommar finns bland andra Py Bäckman och Janne Bark som tillsammans utgör duon Py & Bark. De hade de även sällskap av Dark Side Cowboys från Hammerdal och för de härjedalska tongångarna stod Stefan Ström. Med på scenen fanns även festivalens grundare och eldsjäl, Johan Piribauer från Arvidsjaur som inledde en riktigt bra musikkväll på Folkets Hus i Sveg.

Vad är då Inlandsbanefestivalen?

När Inlandsbanan var som mest hotad 1990 anordnade ett antal ungdomar i Arvidsjaur, med Johan Piribauer i spetsen, en stödfestival för banan. De kallade den för Inlandsbanefestivalen och i samma veva bildades också kulturföreningen Inlandskult. Under två dagar uppträdde en mängd band på Medborgarhuset i Arvidsjaur.

Under jubileumsåret 2007, då Inlandsbanan fyllde 100 år, återuppstod Inlandsbanefestivalen tack vare just Inlandskult. Denna gång blev det en ambulerande festival där artisterna åkte rälsbuss mellan de kommuner man skulle gästa.

Sedan dess har den fortsatt att arrangeras under juni månad varje år.
Målsättningen är att skapa ett möte mellan människor, precis som också Inlandskults motto lyder. Samtidigt vill man också bidra till utvecklingen för Inlandsbanan och de kommuner där Inlandsbanan går igenom.

Förutom de inbokade artisterna tillkommer även lokala musiker efter vägen. Ofta även spontan-konserter både ombord på tåget och på perrongerna när tåget gör uppehåll.

Under resans gång har Inlandskult fått alltfler samarbetspartners. I år firar Inlandsbanefestivalen 10-årsjubileum och fortsätter att utveckla arbetet tillsammans med lokala arrangörer så att inlandet kan få ta del av ambulerande festivaler även i framtiden.

Förutom Kulturrådet, Region Jämtland Härjedalen och Inlandsbanan AB, fanns även Härjedalens Kommun och Biografen med som arrangörer vid stoppet i Sveg.

Sveg.se-TV: Py Bäckman och Janne Bark som tillsammans utgör duon Py & Bark fanns med när Inlandsbanefestivalen stannade till i Sveg på torsdagskvällen. Foto och redigering: Morgan Grip

Dela det här!