Internationellt musikprojekt gästade bygden

Foto: Morgan Grip

Dela det här!

De senaste två veckorna har det skapats musik med influenser från stora delar av världen i Lofsdalen. Det är musikprojektet Strisvara, ett kulturutbyte för kvinnliga musiker från världens alla hörn, som snudd på dygnet runt har komponerat med en blandning av olika musikslag.

Just nu avslutas årets projekt med en liten turné och i söndags gästades Sveg av dessa musikaliska kvinnor. Det bjöds på en härlig blandning av folkmusik med samiskt, svenskt, norskt, indiskt- och arabiskt ursprung, med influenser från flamenco och modern svensk musik.

Strisvara drivs av den indiska organisationen Treeonz och det var också i Indien man höll sin första sammankomst förra året. I år valde man alltså Sverige och Härjedalen för att skapa sin musik.

– Vi har haft några fantastiska veckor här i Härjedalen och vi har blivit så väl bemötta överallt att vi gärna kommer tillbaka, säger Aina Dalentoft som är ordförande för Treeonz internationella ungdomsorganisation i Sverige.

Själva namnet Strisvara har man hämtat från sanskrit där stri betyder kvinna och svara betyder stämma. Kvinnostämma, ett mycket passande namn på ett projekt där kvinnor tillsammans får göra sig hörda genom musiken. Det är också målet för projektet, att stärka banden mellan kvinnliga musiker från hela världen, oavsett ursprung.

Dela det här!