Svegscyklister dominerade Lofssjön Runt

Johan Helmersson, Saku Syrjälä, Håkan Degselius, Ingrid Larsson och Martin Nilsson trampade framgångsrikt runt Lofssjön i lördags. Det blev tre pallplatser och en fjärdeplats i herrklassen och seger i damklassen. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Det var en stark trupp cyklister från Sveg som trampade runt Lofssjön i lördags.

Saku Syrjelä tog taktpinnen direkt från start, sen var det för de andra att hänga med. Han var tätt följd av Martin Nilsson, Håkan Degselius och Johan Helmersson fram till ungefär halva sträckan runt sjön, där gjorde Saku och Martin ett ryck och drog ifrån de andra med sikte på att trampa uppför Hovärken och ner igen.

– Det var ett snabbt lopp idag, när Saku drog iväg redan från start var det ju bara att hänga med, säger Martin Nilsson som till slut lyckades dra ifrån sin klubbkamrat och trampa in över mållinjen som förste man på den tuffa banan på fem mil.

Övriga svegscyklister valde också den tuffare varianten och ingen skulle visa sig kunna rå på den klunga som drog upp farten från början. Det blev tre pallplatser och en fjärdeplats i herrklassen. Ingrid Larsson såg till att det blev en seger även i damklassen på den tuffa sträckan.

Även svegsjuniorerna gjorde bra ifrån sig där Martins son, Caspar Nilsson, vann den yngsta klassen i de yngres eget lopp Lofsdalstrampet. Assar Degselius hade även han en lyckad dag och kom på en fin tredjeplats i sin klass.

Motionsklassen vanns av Robert Stark, Lofsdalen SK. Skoteresset John Stenberg cyklade in på en åttondeplats. I motionsklassen hittar vi 71-årige Paul Jonasson, Svegs IK, på en sjätteplats. Paul håller som bäst på att komma tillbaka efter en rejäl vurpa för drygt en månad sedan på en tävling i Orsa, där han gjorde illa sig och har därför inte kunnat träna som han hade tänkt.

– Det är först nu jag känner att jag är på gång igen och nu känns det ju riktigt bra, säger Paul Jonasson, som fick sig en genomkörare inför kommande helgs cykelvasa.

För Martin Nilssons del blev det också en riktigt bra genomkörare inför söndagens sjunde deltävling i långloppscupen som kördes i Ludvika. Martin har just nu en topp-placering i cupen och går allt vägen kan det bli en pallplats, eller rent av seger.

För ett par veckor sedan körde han tillsammans med Joakim Jonasson, även han från Sveg, en mountainbiketävling i Alperna med stora framgångar. Den stentuffa partävlingen, som var fördelad på sju etapper, startade i Österrikiska Mayerhofen och slutade i Riva del Garda vid Gardasjön. Svegsduon trampade på så pass bra i etapp efter etapp, att de kunde ta tredjeplatsen totalt i masterklassen, där deltagare som är 40 år och äldre cyklar.

– Allt som allt cyklade vi 55 mil och framförallt tog vi oss sammanlagt uppför 18.000 höjdmeter, berättar Martin Nilsson. Det var grymt tufft men vi stöttade och peppade varandra hela tiden. Vi förstod ju redan efter första etappens fjärdeplats att vi hade ett kanonläge att kunna göra något riktigt stort och den känslan hade vi med oss, säger Martin Nilsson.

Lofssjön runt är sedan några år tillbaka en del i Lofsdalen Bike Weekend, där det förutom cykeltävlingen runt sjön även är full fart i downhillbackarna med olika kurser för dem som vill utveckla sin downhillcykling.

Dela det här!