Julen står för dörren och julborden står uppdukade

– Viktigast på ett julbord är att det uppfyller gästernas önskemål och att det finns mycket att välja på, säger krögaren Mecnun "Manne" Delen. Foto: Morgan Grip
– Viktigast på ett julbord är att det uppfyller gästernas önskemål och att det finns mycket att välja på, säger krögaren Mecnun "Manne" Delen. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Morgan Grip

Julen står för dörren och julborden lockar med köttbullar, prinskorvar, skinkor, lax, Janssons frestelse och mycket mer. Julborden står uppdukade och tycks stå sig starka, i Svegsområdet bjuds det i år in till fler julbord än på många år tidigare.

Hos Mannes Restaurang i Sveg har förberedelserna inför årets julbordspremiär pågått i tre dagar. Vi tittade in hos dem strax innan lördagskvällens fullbokade premiär, vilket betyder hundra julmatshungriga gäster.

– Viktigast på ett julbord är att det uppfyller gästernas önskemål och att det finns mycket att välja på, säger krögaren Mecnun ”Manne” Delen.

Vi frågade några personer vad de tycker är viktigast på julbordet, och vad de skulle kunna vara utan.

Robert Kalin, Sveg: ”Fiskrätterna är viktigast. Köttbullar och korv kan jag vara utan.”

Anna Carin Zidek, Lillhärdal: ”Jag gillar allt utom kalvsyltan. Den kan jag definitivt vara utan.”

Urban Trygg, Sveg: ”Gôm är klart viktigast. Det är mycket jag kan vara utan, till exempel Revbensspjäll behöver jag inte ha på julbordet.”

Gunilla Zetterström-Bäcke, Lillhärdal: ”Viktigaste är nog skinkan med en god senap, till exempel den från apoteket om det inte finns en hemgjord. Gôm kan jag vara utan.”

Christer Nordqvist, Sveg: ”Skinkan är viktigast! Jag kan vara utan kalvsyltan.”

Elin Lemon, Herrö: ”Viktigaste är sparrisomelett och gravlax. Jag kan vara utan sillen.”

Mats Hermansson, Sveg: ”Gôm måste finnas på ett julbord! Grisfötter kan man definitivt vara utan.”

Jeanette Söderqvist, Sveg: ”Lax och julskinka är lika viktigt, jag kan inte välja. Grisfötter och patéer kan jag vara utan”

Göran Thullnérs, Sveg: ”Sillen är viktigast! Gröten kan jag vara utan, för den orkar jag inte.”

Maria Sjöström, Ytterberg: ”Janssons frestelse och Ulla Svenssons smörgåskaka är ett måste. Eftersom jag helst inte äter kött så går det bort.”

Danne Mackin, Sveg: ”Viktigast är nog absolut julskinkan. Sillen kan jag vara utan, jag äter inte inlagd sill överhuvudtaget.”

Carina Eckerbom, Sveg: ”Sill och julskinka är viktigt. Lutfisken hoppar jag över.”

Göran Carlström, Sveg: ”Viktigast är skinka. Grisfötter klarar jag mig utan.”

Monica Näs, Sveg: ”Janssons frestelse är viktigast. Syltor av olika slag kan jag vara utan.”

Lars-Gunnar Näs, Sveg: ”Frugans tomatsill är viktigast! Lutfisk klarar jag mig utan.”

Anita Göransson, Sveg: ”Skinkan är viktigast. Grisfötter kan jag vara utan.”

Hans Åslund, Älvros: ”Sillen är viktigast, den kallrökta laxen klarar jag mig utan.”

Rosita Hedin Runesson, Sveg: ”Julskinkan är viktigast och lutfisken klarar jag mig utan.”

 

Julen står för dörren och julborden lockar med köttbullar, prinskorvar, skinkor, lax, Janssons frestelse och mycket mer. Foto: Morgan Grip
Julen står för dörren och julborden lockar med köttbullar, prinskorvar, skinkor, lax, Janssons frestelse och mycket mer. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!