Kenneth bjuder på en drink som han tillägnar hembygden

Foto av författare

Jessica Grip

10735779_10152604450204272_147034333_n.jpg
Kenneth Swärd är en mästare i sitt yrke som bartender. Nu har han komponerat en drink som han vill tillägna hembygden. Härjulf Potus har han döpt den till och syftar till Härjedalssagans Härjulf Hornbrytare och det latinska namnet för dryck. Foto: Privat
Kenneth Swärd är bartendern som är född och uppvuxen i Sveg men som sedan tio år tillbaka bor och jobbar i Malmö. Där har han hittat sin givna plats och sitt drömjobb, bakom bardisken.

– Under min tid här i Malmö har jag hunnit jobba på lite olika barer, klubbar och restauranger, berättar Kenneth, men de senaste åren har jag huserat på Malmös största nattklubb Etage.

Redan från start i barbranschen kom Kenneth i kontakt med mycket kompetenta kollegor som tävlade i bartender-yrket och där väcktes också hans intresse för att utvecklas och kort därefter kom även tävlingsintresset, som ett brev på posten kan man säga, som ett resultat av den tävlingsmänniska han är. 

– Det har gått rätt bra med segrar i några märkestävlingar, Roses Cup, Purity Eurovision Cocktail för att nämna några, säger Kenneth.

Den främsta bedriften var dock 2010 då han tog hem Sydsvenska Mästerskapet och sedan även Nationella finalen i Stockholm och kunde titulera sig Årets Bartender 2010.

– Senare det året fick jag representera Sverige vid Världsmästerskapet i Singapore mot ca 50 andra länder där jag gick till final, berättar han.

Eftersom vi vet sedan tidigare att han är en riktig mästare i sitt yrke bad vi honom att komponera en drink med anknytning till Svegsbygden, en idé som han nappade på med stort hjärta och engagemang. Drinken presenterar Kenneth på sajten dinvinguide.se där han kontinuerligt återkommer med många av sina bästa recept. 

Här berättar Kenneth hur hans Härjulf Potus kom till. Varsågoda!

"Inspirationen till denna kreation har jag hämtat i mina hemtrakter Sveg, Härjedalen och Norrland. Det var i somras när jag var och besökte hembygden och klev in i butiken 64 Kvadrat som erbjuder lite lokala produkter,  som jag hittade en intressant granskottsmarmelad. Kände direkt att denna borde jag använda i en drink för att hedra mitt ursprung.

Gran och tall har jag sedan värnplikten uppe på K4 i Arvidsjaur en nära relation till då man under perioder av överlevnadsträning fick livnära sig på dessa välsmakande barr. Vidare erbjöd även butiken, som passande nog ligger vägg i vägg med Systembolaget, lokalt handgjorda cocktailglas/coupetter vilka jag självklart skulle servera denna drink i. När jag inte riktigt visste när och hur jag skulle vidareutveckla denna idé och göra en färdig drink av det jag hade, har jag gått och funderat en tid på den, tills nyligen då den perfekta ingrediensen uppenbarade sig Hernö Gin! En norrländsk supergin från Härnösand som rikligt belönats under senaste året vid diverse spritutmärkelser.

Gin, gran, barr och skog kändes som en bra kombination. För att förädla dessa idéer gick jag in till min branschkollega tillika inspiratör Fredrik Lundegård på Mat & Destillat i Lund där vi började laborera med ingredienserna. Vi kände att en smakbärare till behövdes, något lite sötare och örtigt. Fredrik föreslog då, med ett finurligt leende, den gamla och lite bortglömda italienska örtlikören Strega (även kallad Häxan). Den har dessutom en liten personlig koppling till hembygden och på ett lustigt sätt. Mina kära föräldrar “firade” nämligen nyår med den förföriska likör i Tänndalen någon gång på det glada 70-talet, oklart om det är ursprunget till dess smeknamn Häxan.

För att höja drinken ytterligare och stärka relationen till skog, gran och doften av öppen eld, rök och vedträn så toppade vi drinken med ett rökdoftande Laphroaigskum. Drinknamnet Härjulf Potus syftar till Härjedalssagans Härjulf Hornbrytare och latinska namnet för dryck. Så varsågoda Sveg, Härjedalen och Norrländsk natur cocktailifierad!"

Så här blandar du din Härjulf Potus:

4 cl Hernö Gin

1 cl Strega

3 cl pressad citron

2 cl sockerlag

2 barskedar Granskottsmarmelad

Skum:

2 cl Laphroaig

äggvita

Skakas med äggvita, sila upp i favoritglaset. Skaka äggvita med 2 cl Laphroaig tills du får fluffigt skum att skikta över drinken. Garnera med vacker rosa ljung och gärna någon grankvist vid sidan.

Bild 2

10723620_10152590639609272_1929084947_n.jpg

Bildtext 2
Sveg, Härjedalen och Norrländsk natur cocktailifierad genom Härjulf Potus. Foto: Kenneth Swärd

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!