Kommunen mötte företagare i uppföljningsmöte om Härjedalskontraktet

Foto: Härjedalens kommun/Anna Elfqvist
Foto av författare

Jessica Grip

I december 2014 inleddes arbetet med det så kallade Härjedalskontraktet som skulle bli ett sätt att få Härjedalen att bli en bättre företagarkommun.

Diskussionen under mötena kretsade kring de två frågeställningarna; När du som företagare tänker på kommunen, vad stör du dig på och vad kan göras bättre? När du som ledande företrädare för kommunen tänker på företagens kontakter med kommunen, vad tror du att de stör sig på?

Svaren och förslagen till lösningar som kom fram under samtalen med de sammanlagt 172 företagen i hela landskapet noterades och låg sedan till grund för det fortsatta arbete som i april 2015 var ett färdigt kontrakt.

Under februari och mars har nu kommunen gjort en uppföljningsturné där man återigen mött företagen för att höra sig för om deras åsikter tre år senare. Ett 30-tal företag hade hörsammat inbjudan till mötet i Sveg förra onsdagen.

– Vi har alla ett gemensamt mål att bli en så attraktiv kommun som möjligt. De största utmaningarna vi har är kanske befolkningsutvecklingen och kompetensförsörjningen, säger kommunchef Gunnel Gyllander.

Upphandling var en av de frågor som ur flera aspekter återkom från deltagarna under mötet. En viktig fråga som har stor betydelse för näringen i hela kommunen.

– Kommunen handlar för över 450 miljoner kronor varje år. Tänk om vi kunde nyttja största delen av den summan i kommunen, det skulle ha betydelse, sa Mikael Holmström, näringslivsutvecklare i Härjedalens kommun.

Under mötet framkom också flera fördelar med att bo och verka i Härjedalen där bland annat låg konkurrens, personliga relationer, snötillgången, låg brottslighet, inga bilköer, kvalitetstid, ha fritid på ett enklare sätt, närheten till allt och kontakten med kommunen anses vara de främsta.

Alla företagare var dock inte överens om att kontakten med kommunen blivit enklare under dessa tre år som Härjedalskontraktet funnits. Några tycker även att det är lite otydligt och alltför omfattande.

Några saknar fortfarande engagemanget från kommunen och efterlyser fler informella möten. Vid flera tillfälle framkom önskemål om mer samarbeten, utbyten och kontaktytor.

En annan viktig del för just Sveg är att stärka orten och göra den till en rolig plats att leva på och se till att det finns en meningsfull fritid för alla som bor och jobbar här.

– Det här är något vi måste lösa tillsammans, säger Gunnel Gyllander. Det går ut över hundra elever i varje årskull och vårt gymnasium är otroligt attraktivt även för ungdomar i andra kommuner. 17 av våra egna ungdomar har till exempel valt transportprogrammet till hösten och även många från andra kommuner. De som får ett jobb här i kommunen när de går ut gymnasiet stannar kvar och här spelar företagarna en stor roll och vi måste hjälpas åt tillsammans, säger Gunnel Gyllander.

Kommunen kommer nu att sammanställa allt som har sagts för att sedan ta ett beslut om hur man ska gå vidare med kontraktet.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!