Vid Lassbodarna söder om Sveg möts man av mäktiga höga granar som omfamnar och vaktar den gamla fäbodvallen.
Sammanvävd med skogens väsen är den som tagen ur sagoböckerna Bland tomtar och troll med tidiga illustrationer av konstnären John Bauer (1882-1918).
Målande bilder som haft en djup påverkan på den svenska folkloren och sagoberättandet. Sagoböcker som började ges ut 1907 inför varje jul. Genom att ta teman från folksagorna ville författarna skriva för samhällets alla barn, vilket var en ny riktning för barnlitteraturen i Sverige.
Populärt utflyktsmål på 40-, 50- och 60-talet
På 40-, 50- och 60-tal populärt utflyktsmål vintertid och vandringsstig under sommarsäsongen för friluftsentusiaster. På vintern skidåkare, familjer och skidfrälsta med ambitionen att träna inför Vasaloppet.
Utflykter där de yngre (minns artikelförfattaren) vid ankomst belönades med en kopp varm mjölkchoklad, smörgås med pålägg, apelsin samt en god chokladbit. Efter att först ha startat nere i Sveg och över Ljusnans tjocka is, passera Sportstugan på Tällberget, sedan motlut upp till Sätervallen och slutligen fin skidtur nedför berget till Lassbodarna med utsikt mot Lassbosjön.
För de flesta var denna kilometerlånga och stundtals dryga sträcka att jämföra med “VM:s 15 km” kan vi kalla den. Tung, ja. Man skulle ju tillbaka också. Nedlutet mot Lassbodarna byttes nu ut mot en tuff uppförstigning till Sätervallen. Men från Sätervallen och ned mot Hurtigruttsvägen, Sportstugan och Ulvkälla gick det av bara farten i en fartens tjusning som många såg som en välkommen belöning. Hej och hå!
Här kommer några sidor ur den gamla gästboken som vittnar om all den rörelse som präglade fäbodvallen på 50- och 60-tal.
Svegsbygdens skoterklubb lägger en varm hand om fäbodens vara och väl
Idag gästas Lassbodarna av skoteråkarna i Svegsbygdens skoterklubb som sedan december 2004 fortsatt lägger en varm hand om fäbodens vara och väl efter en utbrytning ur HAK, Härjedalens Automobil Klubb som gjordes för att separera tävling och touringverksamhet. Syftet i första hand att tillvarata touringåkarnas intressen och att underhålla skoterleder, vindskydd och stugor.
En av eldsjälarna i klubben, Frans Pedersen 78 år, klubbens byrepresentant för Äggen, berättar att Lassbodarna blev en självklar del av skoterleden som när den tidigt 80-tal anlades i riktning Östingsjön (vinterpimpel) från Äggen och senare i förlängningen till den populära röding- och öringsjön Hundsjön, cirka 18 km sydlig riktning från Sveg.
Vid Östingsjön fanns vid den här tiden en fallfärdig stuga som Frans och klubbkamrater fixade till med god hjälp av förvaltare Karl-Erik Bäckström och Bengt Andersson vid Holmen skog där skogsbolaget kom att stå för byggnadsmaterial och nytt tak. Skoterklubben stod för renoveringen. Mer om skoterklubben senare i artikeln.
Skoteråkning, fäbodvallar och fisketjärnar
För Frans har skoteråkning varit en passion med många färder på listan som idag reducerats med tanke på uppnådd ålder. Upptäckte redan i mitten på 60-talet tjusningen, upplevelsen att kunna åka kors och tvärs i skogarna och leta rätt på gamla fäbodvallar och fisketjärnar, stanna till på vackert belägna platser och njuta av utsikten.
– Minns väl när vi anlände till Lassbodarna tidigt på 80-talet på vår väg till Östingsjön och mötte då Friluftsfrämjandets representant i Sveg, Birgit Lind som tillsammans med andra eldsjälar bedrev verksamhet där.
– Vi lärde oss tidigt att vi fick vara där på Friluftsfrämjandets premisser med hänsyn till fäbodvallen och de aktiviteter de hade för barnen inom ramen för Skogsmulleskolan. Alltid rent och snyggt med en eldstad, en öppen spis. Till vår glädje fick vi ordna med en rastplats utomhus för våra skotrar. Friluftsfrämjandet gjorde mycket gott, var del i bevarandet av Lassbodarna och det med heder.
Svegsbygdens skoterklubb
Frans berättar att Svegsbygdens skoterklubb tillhör en unik turistdestination Nordic Area med 300 mil snöskoterleder som korsar tre kommuner i Härjedalen, Hälsingland och Dalarna. Av dessa ansvarar vi för 35 mil skoterleder. Klubbens upptagningsområde är Sveg/Ulvkälla/Nilsvallen, byarna Äggen, Herrö, Risbrunn, Duvberg, Överberg, Ytterberg, Byn, Extjärn, Älvros, Rismyr, Remmen och Kolsätt.
Klubben har också tillgång till bra vinterfiskevatten. Hundsjön, Östingsjön, Hocksjön, Digertjärn, Svarttjärnen, Siksjön, och Svegssjön med flera. Fiskevatten som ligger inom Sveg och Herrö fiskevårdsområdes föreningar.
Således, Svegsbygdens skoterklubb en i hög grad aktiv förening med en styrelse under ledning av ordförande Per-Anders Näs. Och som så många andra föreningar i Härjedalen bygger verksamheten på ideellt arbete. Ideella krafter i förening med samarbete, aktiviteter och motivation att driva föreningen i framgångsrik riktning. Sägs ju att Motivationen är nyckeln till framgång och i kombination med samarbete visar att man är på rätt väg.
Och över allt detta ska naturligtvis Härjedalens kommun vara mer än nöjd och tacksam över dessa skapande och kreativa krafter.
Här följer ett bildgalleri som åskådliggör exempel på aktiviteter som kännetecknar Svegsbygdens skoterklubb:
Om vindskydden i Hundsjön, tre till antalet på en och samma plats, byggda i omgångar. Alla nedbrända. Något som smärtat skoterklubben. Idag finns inte längre något vindskydd som också var till gagn för pimpelfiskarna på sjön.
Hälsar artikelförfattaren som gärna ser fram emot att få prova på snöskoteråkning – fast som passagerare givetvis för säkerhets skull.
Imorgon lördag 26 oktober är det skoterns dag i Sveg.