Projekt Möte Mellan Människor ett sätt att skapa möjligheter

Dela det här!img_7198.jpg
Kicki Jonasson vill se att människor möter varandra i olika sammanhang för att skapa möjligheter och ge ringar på vattnet. Foto: Morgan Grip
Möte Mellan Människor är ett projekt som finns i väldigt många kommuner i landet och nu även i Härjedalen. Tanken är att knyta kontakter på hemorten på olika sätt men i ett och samma syfte, att möta andra människor. Det kan vara nyanlända svenskar eller svenskar som har bott här hela livet, inflyttade svegare eller människor som bor i andra byar.

Kicki Jonasson som jobbar på avdelningen för arbete och aktivitet i Härjedalens kommun brinner för projektet och tror på idén. Under ett par veckor anordnar hon nu träffar där boule är temat och där hon hoppas kunna få igång projektet på ett naturligt sätt.

– Att vara nyanländ i Sverige, utan svenska vänner och med bristfälliga kunskaper om samhället är inte alltid så lätt, menar Kicki. ​Så ser dock verkligheten ut för många av våra nyanlända svenskar. De behöver allt stöd de kan få för att komma ut i samhället och framför allt komma in i arbetslivet.

Kunskap och erfarenhet visar att de allra flesta idag får sina arbeten via olika kontakter och har blivit den viktigaste biten för att komma in på arbetsmarknaden.

– Det här innebär att man som vän kan bidra till att människor lär känna ortsbefolkningen och att de därefter får möjlighet att skapa ett eget nätverk som i sin tur kan leda till arbete, extraknäck, fritidsaktiviteter och gemenskap, säger Kicki Jonasson.

Det blev en lyckad boulekväll i Sveg förra måndagen, så lyckad att man kommer att träffas över en boulematch igen redan nu ikväll. För mer information kring dagar och tider även på andra orter, se annons här på sveg.se.

Är du intresserad av att bli en av de viktiga vännerna som kan ge ringar på vattnet för så många och kanske även öppna nya dörrar för dig själv?

Så här går det till:

Anmäl ditt intresse på den träff du besöker, du blir sedan kontaktad av samordnare för mer information. Samordnaren matchar sedan ihop er utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation eller efter individuella önskemål.

Samordnaren ordnar ett första möte där ni kan komma överens om när, var och hur ni vill fortsätta att träffas. Ni får vid första mötet tips och idéer på vad ni kan göra fortsättningsvis när ni träffas själva. Vad ni sedan gör bestämmer ni själva tillsammans. Kontakten är hela tiden frivillig och ömsesidig, det kostar ingenting och ingen får heller betalt.

Bild 2

img_7204.jpg

Bild 3

img_7189.jpg

Bild 4

img_7194.jpg

Bildtext 2
Dee Khawkee, en av det tjugotal människor som slöt upp vid boulevarden i Sveg under tisdagskvällen. Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Kjell Rahm ställde gärna upp med sina boulekunskaper. Foto: Morgan Grip
Bildtext 4
Det skulle inte dröja många minuter förrän spelet var i full gång. Foto: Morgan Grip

Dela det här!