Robine Guldbrandsson – en framgångsrik ung företagare som kör mot sina mål

Robine Guldbrandsson med sitt Vuaja. Här under en av sommarens marknader i Sveg. Foto: Morgan Grip
Robine Guldbrandsson med sitt Vuaja. Här under en av sommarens marknader i Sveg. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

När Robine Guldbrandsson från Sveg, för drygt ett år sedan startade sitt företag, Vuaja, kunde hon inte drömma om att nå så långt som hon gjort idag.

Allt började med hundmat och tillbehör till de fyrfota vännerna men allteftersom har verksamheten växt. I dag är hon framgångsrik återförsäljare till flera nordiska småföretag och erbjuder även ett brett sortiment för friluftsliv. För Robine är det viktigt med nordisk kvalité och gärna handgjorda produkter, något som också uppskattas av kunderna.

Hon har även börjat utveckla sitt eget märke som man hittar på alltfler produkter som hon testar fram tillsammans med sina Sibirien Husky. Hon har också ett eget tävlingsteam som bidrar med tester av de produkter som finns i webb-shoppen, så att de håller måttet.

– Jag är otroligt tacksam för det starka team jag har som hela tiden hjälper mig att testa fram hållbara produkter. Nu senast hade vi Annica Korsby med hunden Bris som gjorde en otrolig insats på draghunds-VM i Polen, säger Robine.

Företagsnamnet har hon hämtat från det samiska språket, något som ligger henne varmt om hjärtat. Och vad passade bättre än att direkt översätta ordet ”köra” som då blev Vuaja.

– Ordet stämmer så bra in på mig. Jag har ju alltid kört olika saker, mest motorer eftersom jag alltid varit väldigt motorintresserad, säger Robine, som under några år fanns med i skotercrossens damklass. Tyvärr satte en gammal nackskada från en motocrossolycka stopp för den karriären.

– Jag är väldigt envis och målmedveten av mig men skadan gjorde att det tyvärr blev ohållbart att fortsätta.

Den målmedvetna envisheten får hon nu istället använda i sitt företagande, något hon redan visat prov på. Under sommaren har hon jobbat hårt ute på marknader och mässor för att knyta kontakter och parallellt med det har hon jobbat med sin webb-shop. En perfekt kombination skulle det visa sig. Just nu ligger fokus mest på Härjedalen, även om hon har börjat nosa på marknaden i de nordiska grannländerna.

– Jag tror på det personliga mötet för en framgångsrik relation till kunderna som sedan kan bli återkommande och även sprida ordet, Vuaja.

Ett erkännande på att hon är på rätt spår fick Robine för en tid sedan när hon var nominerad i Guldgalans unga företagare.

– Det är ju helt galet egentligen och jag förstår ännu inte att jag, med mitt relativt nystartade företag, fick äran att vara med som en av tre unga företagare i Jämtlands län.

Längtan efter närheten till fjällen har tagit henne till Lofsdalen där hon driver sitt företag, samtidigt som hon jobbar på Lofsdalens skoteruthyrning. Den bästa av två världar för en tjej som älskar motorer och draghundsäventyr till fjälls.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!