Zinat Pirzadeh besökte Sveg med sin föreläsning om utanförskap och hederskultur

Zinat Pirzadeh besökte Sveg med sin föreläsning om utanförskap och hederskultur. Foto: Måns Dohns
Zinat Pirzadeh besökte Sveg med sin föreläsning om utanförskap och hederskultur. Foto: Måns Dohns
Foto av författare

Jessica Grip

Förra veckan hade Sveg kändisbesök av komikern, skådespelerskan och författaren  Zinat Pirzadeh, som höll en föreläsning under rubriken ”Utanförskap & Hederskultur”.

Det är projekt Integration Jämtland Härjedalen som möjliggjort föreläsningsturnén som förutom Sveg, även besökte Svenstavik, Krokom, Kälarne, Strömsund och Järpen, med målsättningen att nå fram till människor och på ett lättsamt och komiskt sätt skapa attitydförändring och reda ut föreställningar som kan finnas kring olika frågor när det handlar om integration.

Under föreläsningen berättade Zinat också om sitt eget möte med Sverige, dit hon kom 1991 med sin då tvåårige son. Hon kom som flykting från Iran, där hennes mor och far gifte bort henne som 16-åring. Hon flydde från det barnäktenskap hon tvingats till och det var helt otänkbart att återvända. Efter några år på flykt i Sverige och hot om utvisning, fick de till sist sitt uppehållstillstånd. Hon har även försonats med sina föräldrar efter att de gifte bort henne som flicka.

”Att förlåta är upplyftande, menar hon.”

Från den dag då hon fick uppehållstillstånd i Sverige har hon kämpat mot utanförskap och hederskultur och hon brinner för mänskliga rättigheter, bland annat genom stiftelsen ”Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening”, som verkar för att sätta stopp för alla hedersmord. Hon är också djupt engagerad i arbetet med att stoppa barn- och tvångsäktenskap.

”Rasism är att blunda för olagliga saker. Vi måste prata öppet i samhället om detta, utan att behöva bli kallade för rasister.”

Härjedalens kommuns projektledare för Integration Jämtland Härjedalen, Mai-Britt Halvarsson, är fundersam över hur det får gå till och imponerad över Zinats otroliga engagemang i de här frågorna.

– Det är helt ofattbart att ett land som Sverige kan tillåta att människor som bor i här, kan åka till andra länder och gifta bort sina minderåriga flickor och sen komma tillbaka hit som om ingenting har hänt. Svenska lagar följer inte med samhällsutvecklingen. Det är beundransvärt hur Zinat kämpar för förändringar, säger Mai-Britt Halvarsson.

 

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!