Roland Cedermark trivdes på hemmaplan

Roland Cedermark bjöd på gamla godingar på hembygdsfesten i Älvros. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

 Under söndagen hölls traditionsenlig hembygdsfest i Älvros med gudstjänst i gamla kyrkan och därefter samlades runt 250 personer på hembygdsgården för fest. Det var inte bara tombola, flötgröt och gott kaffe med dopp som drog folk, det var nämligen bygdens egen son, Roland Cedermark stod för underhållningen.

Det blev mycket allsång i de kända melodierna och stämningen var på topp. Roland spelade några låtar han valt själv men publiken fick ofta vara med och bestämma vad som skulle spelas. Han berättade också hur det gick till när han var ute på sin första turné.

– Jag var sex år och hade en kompis som var fem år äldre, berättar Roland, kompisen kom på idén att vi skulle åka ut på turné med mitt dragspel på hans cykel. Det gjorde vi också, till Rismyr. Efter spelningen där hade vi tänkt fortsätta till Märosen men hästen vi hade fått låna i Rismyr var vi tvugna att spänna för själva så då blev det inget, vi återvände till Älvros i stället.

Roland har trappat ner en aning men är fortfarande en upptagen musiker som åker på ca 150 spelningar per år. Det blir ofta i olika konserthus, ibland med andra musiker och ibland med bara dragspel, det är fem år sedan han var på hemmaplan i Älvros senast.

– Det är alltid roligt att spela här hemma i byn, säger Roland, som hade fullt upp med att prata och heja på alla efter spelningen.

Det blev en mycket trevlig fest på hembygdsgården i Älvros och man kan säga att de hade tur med vädret, mindre än tio minuter efter att Roland hade tackat för sig öppnade sig hela himlen och regnet störtade ner.

Sveg.se-TV: Roland Cedermark framför Mosippan på hembygdsgården i Älvros. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!