Sjuksköterskor oroade över situationen på Hälsocentralen i Sveg

Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Sköterskorna på Hälsocentralen i Sveg är bekymrade över den situation som råder. Under vissa tillfällen tvingas de sköta det jobb som en jourläkare egentligen skulle ha gjort, om det hade funnits någon.

– Det är inte okej att det är på det här sättet och vi vill att befolkningen får veta hur det ligger till, säger några av kommunens sköterskor på Hälsocentralen som Sveg.se har pratat med.

Under en del kvällar och nätter finns ingen jourläkare att tillgå i Sveg, då blir det den sköterska som är i tjänst som får ta kontakt med jourhavande i Funäsdalen eller Hede via videolänk. Om den akut sjuke söker hjälp före midnatt den natt då det inte finns någon läkare vill säga. När klockan slår midnatt går nämligen avdelningssköterskan hem och nästa kommer kl. 7.00 morgonen efter. Under den tiden finns heller ingen möjlighet att få hjälp genom att ringa på klockan vid entrén då det inte finns någon som hör den. Då är det 1177 eller 112 som gäller.

– Det här handlar ju om akut sjuka människor med livshotande symptom, deras säkerhet sätts på spel samtidigt som det sätts en oerhörd press på sköterskan som ska bedöma patientens tillstånd. Vi vill nå ut med detta nu och göra oss hörda, för allas bästa.

Dela det här!

Annonser