Studenterna sprang ut i den ljusnande framtid

Foto: Morgan Grip

Dela det här!

I dag sprang studenterna vid Härjedalens gymnasium ut i den ljusnande framtid. Förutom avgångsbetyg delades även ett antal stipendier ut.

Här kan du se studenternas utspring och höra ett par av studenterna om hur det känns nu efter tre års pluggande på gymnasiet: SVT Jämtland: Studenterna i Sveg sprang ut från kyrkan ->

Varje år delar skolans trivselförening, FFÖT ut premier till några av studenterna. Premierna ges till elever som skött sina studier på ett bra sätt, samtidigt som de bidragit till en bra och positiv stämning både i sin klass och för hela Härjedalens gymnasium. Årets premier tilldelades Erik Svensson, Taher Alizadeh, Johanna Grip, Tar So Gay, Clara Fabricius och Thim Modig.

Stiftelsen Morgårdens stipendium delas varje år ut på studentdagen till en pojke och en flicka, med föredömligt uppträdande som visat ambition. Årets stipendier gick till Maria Halvarsson och Farah Ahmed Farah

Clara Fabricius fickk motta stipentiet HKH Hertigen av Jämtlands stipendiefond. Stiftelsens syfte är att uppmuntra ungdomar i Jämtlands län till vidare studier vid universitet och högskolor.

Linus Hagberg tilldelades ett stipendium från Sveriges Åkeriföretag.

Här kan du se studenternas utspring och höra ett par av studenterna om hur det känns nu efter tre års pluggande på gymnasiet: SVT Jämtland: Studenterna i Sveg sprang ut från kyrkan ->

Härjedalens gymnasiums rektor Helena Larsson höll tal till studenterna:

“Kära studenter
Under tiden som ni har studerat på Härjedalens gymnasium har mycket hänt i era liv, i omvärlden, i er omgivning och inom er, så även för mig.

För lite mindre än ett år sedan slog blixten ner på min gård. Några få meter från mitt hus.

Blixten träffade mitt förråd som totalförstördes i branden som följde.

Förrådet var fullt med saker, vinterkläder, minnen från resor, foton, mina gymnasiebetyg och min studentmössa.

Det mesta av det jag hade i förrådet kan jag ersätta, jag kan köpa nytt eller begagnat. Jag tittade inte så ofta på de foton som fanns där och även om jag inte kommer att köpa tillbaka minnena från mina resor så finns de just där. I minnet.

För det är min lärdom från den där dagen. Den där dagen när blixten slog ner på fler ställen i Härjedalen och startade bränder som påverkade oss alla på något sätt. Jag lärde mig att det viktigaste jag har är människorna nära mig och mina minnen. Jag har min kunskap och mina lärdomar med mig. Det kan ingen blixt ta ifrån mig.

Kära studenter
När ni nu lämnar Härjedalens gymnasium har Ni med er en massa kunskap & lärdomar. Ni har kunskap från de ämnen ni läst, lärdomar från möten med klasskamrater och lärare, kunskaper om er själva som ni inte tidigare hade.

Ni har mer kunskap om livet nu än när ni började.

Jag vill ge er rådet att ta er tid att analysera den kunskap ni fått, att lära känna er själva genom den, att använda den till att få ny kunskap. Kunskap kommer inte som en blixt från klar himmel utan är något man måste låta växa inom sig.  När Ni gör den till en del av Er, först Då är det riktig kunskap.

Kära studenter
Ni är er samlade kunskap. Var stolta över det Ni gör och de Ni är!
Jag är stolt över Er och att jag har fått vara en liten del av er tid här.
Framtiden är er att göra vad Ni vill med!

Tack för den här tiden!”

2019 års avgångselever vid Härjedalens gymnasium:

Ekonomiprogrammet
Hadi Ansari
Anton Rydhult

Fordons- och transportprogrammet
Isak Trygg
Anton Bohlin
Julia Eriksson
Johannes Grip
Linus Hagberg
Tobias Nilsson
Joel Olofsson
Loke Pålsson
Tar So Gay So Gay
Filip Wallin
Sebastian Walltin
Alexander Woxlin

Handel & Administration
Taher Alizadeh
Sadam Hussein Eid
Maria Halvarsson
Elyas Jafari
Olivia Nordberg
Abdikarim Ibrahim Mohammed

Industritekniska programmet
Viking Bergström
He Way Thaw Htoo
Özgür Sezer Keskin

Naturvetenskapsprogrammet
Kristofer Koskunen
Stefan Stenvall Andersson
Omar Al Taki
Anna Backman
Ahmed Cawad Jamac
Clara Fabricius
Farah Ahmed Farah
Martin Peplowski

Samhällsvetenskapsprogrammet
Rasmus Nilsson
Viktor Nilsson
Karolina Sokolowska
Nina Stener
Erik Svensson

Skidlinjen
Nora Nordlund
Thim Modig,
Michaela Andreasson
Johanna Grip
Alva Karlsson,
Jon Zachrisson

Här kan du se studenternas utspring och höra ett par av studenterna om hur det känns nu efter tre års pluggande på gymnasiet: SVT Jämtland: Studenterna i Sveg sprang ut från kyrkan ->

Dela det här!