Svegs fotbollsherrar seriesegrare och klara för spel i division fem – hyllades i samband med ÖFK:s match mot AIK

Svegs fotbollsherrar
Svegs fotbollsherrar fick ta emot hyllning som seriesegrare i samband med ÖFK:s match mot AIK på torsdagskvällen. Foto: Mikael Andersson

Dela det här!

Svegs fotbollsherrar gjorde en stark säsong i division sex och är nu åter klara för spel i division fem nästa år. Laget förlorade bara en match och säsongen avslutades med en resa till Östersund. Där fick laget fick ta emot hyllning som seriesegrare i samband med ÖFK:s match mot AIK.

– Jag är så stolt över grabbarna, det går inte att beskriva. 15 matcher och en förlust, det är väldigt väldigt bra, säger Ismail Kizilkaya, tränare för laget.

Annonser

Att Svegs IK skulle ta förstaplatsen i division sex södra stod klart när det fortfarande var några matcher kvar av säsongen. Där fick laget ihop 27 poäng på tolv matcher. Enda förlusten blev borta mot Berg, i en vårmatch där Sveg hade en stabil ledning efter första halvlek.

– Inte så kul när vi leder med 2-0 och förlorar med 4-2, säger Ismail. Det kändes som att det låste sig någonstans. Vi hade någon slags skräck för Berg. Senare vann vi mot dem med 5-0, då släppte det.

Hede/Vemdalen slutade på andra plats på 19 poäng. Båda laget följdes åt upp i fortsättningsserien, mot de två bästa lagen från division sex norra, ÖFK Cosmos och Östersund United. Serien spelades i tre matcher, där de två bästa lagen tog varsin plats i division fem.

Första matchen i fortsättningsserien var borta mot ÖFK Cosmos, på konstgräset i Östersund Arena.

– Det var en helt annorlunda upplevelse, att komma till en så stor arena och vi hade respekt för motståndarna. De har bra spelare och en bra organisation, de har ju ÖFK bakom sig, säger Ismail.

Av respekten syntes inte mycket på plan. Sveg bjöd på en fin fotboll och tog udden av Cosmos anfallsspel, samtidigt som laget spelade sig till flera chanser och även fixade en straff. Långt in i andra halvlek ledde Sveg med 3-1.

– Helt klart vår bästa match. Allt det vi tränat under säsongen, alla tekniska grejer, det fungerade, säger Ismail.

Mot slutet slappande Svegsgrabbarna av och sänkte garden. Det straffade sig. Slutresultatet blev 3-3, en besvikelse för Sveg men ändå ett kvitto på att laget hörde hemma i en högre division.

Andra matchen mot Hede/Vemdalen slutade oavgjort, 1-1, efter en tuff drabbning på konstgräset och konstljus på Frösön. Matchen var egentligen en hemmamatch, men Jämtlands fotbollsförbund la den sent en vardagskväll och då gjorde den tidiga skymningen det omöjligt att spela matchen i Sveg.

Inför sista hemmamatchen var fortsättningsserien rätt jämn, och enda alternativet för att säkra ett avancemang till division fem, var att vinna över Östersund United. Matchen slutade 4-0 till hemmalaget.

– Det var bara vinna eller försvinna. Och vi vann! säger Ismail.

Totalt blev det 39 mål under grundsäsongen, och åtta i fortsättningsserien. Taher Alizadeh vann den interna skytteligan med 11 mål och slutade på andraplats i skytteligan för division sex södra. På femton matcher blev det en förlust och fem oavgjorda, varav två i fortsättningsserien.

Nu blir det alltså spel i division fem nästa säsong och tränare Ismail tror att laget har goda chanser att hävda sig där.

– Vi ger inte upp. Vi har en stark kämparanda i laget och utvecklingen går framåt hela tiden. Vi har också flera yngre som kommit i kapp, 04:or och 03:or som börjar hävda sig och vill ta plats. Nu kan jag räkna till närmare 40 som vill spela fotboll så vi har en stor trupp också, många att välja ifrån,

Kommer Sveg ha ett B-lag i division sex nästa säsong tror du?

– Vi hoppas på det. Det skulle verkligen behövas för att fler ska få chansen att spela och utvecklas. Men det krävs att vi får ihop det med tränare och ledare som ska ställa upp, säger Ismail, som också är ordförande i Svegs IK:s fotbollssektion.

Laget säsong avslutades med en hyllning på Östersunds Arena, i samband med ÖFK:s match mot AIK den första november. I halvlek fick herrlaget ta emot en utmärkelse som seriesegrare av division 6 södra. Storklubben stod för inträdet och Svegs IK bjöd laget på resan och en bit mat på vägen. Väl värt efter en stabil säsong.

– Det har verkligen hänt något stort med laget, det går inte att jämför med hur det var tidigare. Och jag har inte gjort mycket, det är grabbarna som gjort det. Jag är så stolt över dem, att de kämpat och gett järnet hela säsongen, säger Ismail.


Text och bild: Mikael Andersson/Svegs IK

Annonser