Tennisbanan i Sveg skall få nytt liv

Karin Fabricius som gladdes åt pånyttfödandet. Karin som för snart 50 år sedan i augusti 1969 tog hem titeln som Norrlandsmästarinna i tennis efter en knallhård final i Boden mot Ulla Nordlander, Västerbotten, där hon segrade med siffrorna 4-6, 6-4, 6-4. När Karin var på topp var det inte många på herrsidan i Sveg som kunde mäta sig med hennes hårt slagande forehand och backhand. Foto: Mats Haldosén

Dela det här!

I samlad trupp tog Svegs IK igår krafttag under ledning av Anders Hagberg för att åter väcka liv i tennisbanan som under senare år gått i träda, granne med lekparken. 14 engagerade som slöt upp under kvällen och med hacka, kratta och spade rensade upp i djungeln av ogräs, torvkakor och busk.

Ideellt arbete när det är som bäst och dagen till ära besök av Karin Fabricius som gladdes åt pånyttfödandet. Karin som för snart 50 år sedan i augusti 1969 tog hem titeln som Norrlandsmästarinna i tennis efter en knallhård final i Boden mot Ulla Nordlander, Västerbotten, där hon segrade med siffrorna 4-6, 6-4, 6-4. När Karin var på topp var det inte många på herrsidan i Sveg som kunde mäta sig med hennes hårt slagande forehand och backhand.

Nu har alltså Svegs IK tagit över driften av tennisbanan och bildat en tennissektion med en styrelse som bäst håller på att formas. Ge nytt liv i tennisen i Sveg till fromma för ungdomar och vuxna.

Anders Hagberg berättar att Härjedalens kommun som äger marken har även gett sitt samtycke att Svegs IK får sköta lekparken som behöver ett ansiktslyft till många barns glädje. Där finns planer på en cykelbana för 6-10-åringar (där den gamla vattendammen fanns).

Vid sidan av tennisbanan, marken som vetter mot Herrögatan, planer på en multisport-arena med yta för bland annat innebandyspel och basket sommartid. Ett samarbete mellan Svegs IK och Svegs Företags och Utvecklingsgrupp. Ritningarna är klara, kvarstår finansieringsfrågan. Ett projekt som onekligen skulle vara ett positivt lyft för Sveg, tycker Anders Hagberg.

På torsdag kl 17.30 ska man jobba vidare med banan dit alla hälsas välkomna att ge ett handtag. En tennisbana som bär på en 60-årig historik och ett antal anekdoter. En anekdot är otvivelaktigt den som utspelar sig när eldsjälarna i tidigare skötseln av tennisbanorna under 70-talet Hans-Erik ”Nappe” Wiberg (1942-2005) och Bengt-Arne ”Baben” Persson utmanar varandra på tennismatch. Det var i början av säsongen och innan tennisspel krävdes det några omgångar vält av banan som tryckte samman tennisgruset till ett stabilt underlag. Den här gången var ”Nappe” riktigt ivrig att få sätta tennisracketen i handen, komma i spel, när han plötsligt säger till ”Baben”: “Du, det får räcka med en omgång vält – sedan springer vi igång banan”.

Tennisbanan i Sveg som under senare år gått i träda skall nu få nytt liv. Bilden är från oktober 2018. Foto: Morgan Grip

Tennisbanan i Sveg som under senare år gått i träda skall nu få nytt liv. Bilden är från oktober 2018. Foto: Morgan Grip

Dela det här!