Torsten Hamrén Cup 2013

Foto av författare

Jessica Grip

 DSC_6614_bearbetad.jpg13 tillika omgång tre I helgen spelades Torsten Hamrén Cup i Ljusnan River League i Sveg Arena. Sveg inledde med sin bästa match för säsongen då man säkert kontrollerade Mora och vann med 6-2. Där målvakten Ulf Wallberg gjorde några fenomenala plockningar. Detta följdes upp av en ännu bättre match där Alfta krossades med 8-3.

I sista matchen mot Warpen/ Bollnäs hade Sveg inte samma flyt som tidigare och kom snabbt i underläge med 1-2. Sveg gick omedelbart ner på 2 femmor och skapade tryck men som så många gånger förr då ett lag pressar hårt så åker man på relativt billiga baklängesmål. Sveg förlorade med 2-3 och kunde inte ta en nio-poängare i helgen.

Enskilda spelare värd att nämna så lever Sveg högt på Hofors-lånet Mikael Holmqvist. Lyckad comeback gjorde också Stefan Bergström.

Nu avgörs det i Mora senare i vinter och alla lag har chans att vinna. Det är tabellmässigt stenhårt. Första omgången i november i Bollnäs vann Sveg endast en match och i decemberomgången i Alfta vann Sveg två av tre matcher.

Helgens resultat
Sveg – Mora 6-2
Mora-Alftan 7-4
Alftan – Bollnäs / Warpen 3-3
Sveg – Alftan 8-3
Bollnäs-Mora 6-4
Sveg-Bollnäs 2-3.

Ljusnan River League
För 3 år sedan tog Svegsbördige Magnus Persson initiativet att starta en miniliga i hockey för veteraner. Lagen var från början Sveg, Alfta, Bollnäs och Ljusne. Därav namnet Ljusnan River League. Ljusne hoppade inom kort av och ersattes av Mora. Varje lag arrangerar en varsin Lördag där alla möter alla. Sveg vann första året, Mora det andra och nu tredje året satsar Warpen från Bollnäs stenhårt på att vinna. Alfta är alltid bra men ständig tvåa.

Torsten Hamrén Cup
Konditor Torsten Hamrén var mannen som startade hockeyn i Sveg, han ägde serveringen Kornan där samtliga idrottande ungdomar främst bandyspelare samlades på hans kontor, tillika klubbrum för alla aktiva i Svegs IK.

I mitten på 50 talet kom en skolklass från Stockholm på väg upp till fjällen, de stannade till i Sveg och spelade hockey på den dåvarande bandyplanen, på den här tiden var det bandy som gällde i Sveg, ingen hade knappast hört talas om hockey innan Stockholmkillarna ritade upp hockeylinjer i rött och blått samt en mittring och platser för tekning. Svegsungdomarna blev frälsta i denna nya sport och Torstens ord löd ungefär så här. ”-Grabbar, nu bygger vi en riktig hockeybana”. Sagt och gjort, 1956 tog man virket från den gamla dansbanan på Folkets Hus och byggde en 20 centimeter hög rink som skulle bli landets minsta och för att lära sig spelet tog man hjälp av den olympiske back-kandidaten Vilgot Larsson från Leksand.

Korphockeyn tog sedan fart på allvar och en korpmatch under 50 och 60 talet kunde dra en publik på 6500 personer, folk kom från när och fjärran för att se detta nya fenomen. Torsten jobbade mycket för ungdomarna och i hans anda lever denna veteranhockeyturnering sedan 3 år tillbaka där intäkterna oavkortat går till ungdomshockeyn i Svegs IK. En mycket helhjärtad insats görs varje år av Systrarna Hamrén som ställer upp att sponsra turneringen.

I Ordningsregler för isbanan på ”Torget” står bl a att läsa att det var förbjudet att röka innanför rinken samt att sparken ej fick parkeras närmare än 10 m från rinken. Ordningsreglerna för isbanan på ”Torget” finns att ladda ned här nedan.

Tack till Magnus Persson och Margareta Hamrén för informationen.

DSC_6614_bearbetad.jpgDSC_6571_bearbetad.jpg

DSC_6623bearbetad.jpg

DSC_6607_bearbetad.jpg

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!