Välbesökt när curlingstjärnorna gästade Skoogshallen

Simon Rösnäs får några värdefulla tips av Anna Le Moine. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Svegs Curlingklubb bjöd under måndagen in till öppet hus med många av storstjärnorna som har fostrats i klubben som gäster.

Allmänheten hade möjlighet att komma och prova på och det spelades även en uppvisningsmatch där eliten blandades med hobbyspelare.

Anledningen till arrangemanget är i grunden den skrala ekonomi som klubben dras med och där kylanläggningen är huvudboven. Ecko Bergman berättar.

– Jag sitter ju inte i styrelsen längre men jag har tagit på mig att utreda vilka möjligheter som finns för att kunna byta ut kylanläggningen. Vi har presenterat ett förslag för kommunstyrelsen och vi har fått mycket positiv respons på det grundarbete vi har tagit fram och som vi nu kommer att använda när vi söker bidrag, säger Ecko Bergman, som känner att det finns hopp om en framtid för curlingen i Sveg.

Fem av världsspelarna i curling fanns på plats i Skoogshallen och många barn och även några vuxna passade på att få lite värdefulla tips. Ulrika Bergman är i stort sett uppväxt i hallen och har som hon uttrycker det, hängt där sedan hon var två år.

– Det var pappa Ecko som drog med mig och grannen Maggan Lindahl, numera Dryburgh, berättar Ulrika Bergman som började spela på allvar när hon var ungefär nio år.

För Ulrika liksom för alla andra EM, VM och OS medaljörer var det en självklarhet att ställa upp för moderklubben när de blev tillfrågade.

– Ingen av oss hade ju kommit så långt som vi gjort om det inte hade varit för den fantastiska ungdomsverksamhet vi hade här i Svegs Curlingklubb. Det är ju det allt handlar om plus att det finns föräldrar som är där och stöttar. Jag har ju själv barn nu och vet att om jag ska få dem att göra något och komma någonstans så måste jag ju vara där och stötta dem, förklarar Ulrika Bergman.

Mia Boman, före detta Zackrisson, är en annan curlingtjej från Sveg. Hon har tagit en lite annorlunda curlingväg på äldre dagar. Sedan ett år tillbaka är hon assisterande förbundskapten för rullstolscurlinglandslaget tillsammans med Peja Lindholms gamla lagkamrat, Peter Narup. Hennes arbete som hjälpmedelskonsulent handlar mycket om just rullstolar, därför föll det sig naturligt i dubbel bemärkelse att tacka ja till uppdraget.

– Det rycker ju i curlingtarmen varje höst men jag har aldrig haft några planer på att dra igång någon egen satsning igen, så när frågan kom tackade jag gärna ja. Det är jätteroligt att kunna bidra och utveckla den här sporten som faktiskt är av helt annan karaktär, men som ändå gör att jag får vistas i curlingmiljön, säger Mia Boman.

Även om en generationsväxling inom svensk rullstolscurling har gjort att det hittills inte har gått fullt så bra som man hoppats på, siktar man på att vara ett av toppländerna vid nästa Paralympics. Det svenska laget spelade VM-kval i november där de kom på en tredje plats, och där ettan och tvåan fick delta i VM.

– Det var den absolut suraste tredjeplatsen jag varit med om, avslutar en revanschsugen Mia Boman.

Det var många som ville passa på att besöka Skoogshallen under måndagen. Några kanske aldrig hade varit där tidigare medan andra har haft den som sitt andra hem och kanske stundvis som som sitt första. En sak hade vi nog alla gemensamt, besökare som curlingproffs. Där andades en glädje och stolthet över de framgångar som faktiskt har sin början just här. En stolthet som ingen kylanläggning i världen kan rubba.

– Bortsett från de fem stjärnor som ställde upp här i dag finns det ytterligare ett femtontal som spelat för Sverige i internationella sammanhang och det är faktiskt helt otroligt, avslutar Ecko Bergman.

12436177_10153321390230949_475801311_o.jpg

Ecko Bergman, en av eldsjälarna i Svegs Curlingklubb fanns förstås på plats. Foto: Thomas Pedersen

20151228-img_0276-2.jpg

Christoffer Sundgren ville gärna vara med och bidra till sin moderklubb. Foto: Morgan Grip

20151228-img_0309.jpg

Fem av de världsspelare som fostrats i Svegs Curlingklubb, här med några av alla de som ville komma och prova på. Foto: Morgan Grip

20151228-img_0349.jpg

Margareta Sigfridsson och Ulrika Bergman har glidit många vändor i Skoogshallen genom åren sina curlingskor. Foto: Morgan Grip

20151228-img_0409.jpg

Anders Pettersson och Jan Trana Svensson stod för serveringen och bjöd på kaffe med dopp. Foto: Morgan Grip

 

 

 

Dela det här!