Veteranlastbilar på fjällsväng

Rallyts mest långväga deltagare är Rolf Fredriksson från Eskilstuna, med en Scania från 1969. Foto: Morgan Grip
ANNONS:

Dela det här!

På fredagsmorgonen samlades ett tiotal veteranlastbilar i Sveg för lastbilsrallyt Fjällsvängen. Det var tippbilar, tankbilar och dragbilar i årsmodeller från tidigt 60-tal till mitten av 70-talet. Lastbilsentusiasten Thomas Almén från Älvros är den som ligger bakom rallyt.

– Jag har haft den här idén ett tag och nämnde det till några när jag var på en veteranmarknad för lastbilar i Skövde, och då var det flera som hakade på direkt, säger Thomas Almén.

Efter starten i Sveg kör man mot Vemdalen, Tännäs och Ljusnedal. I morgon fortsätter man vägen över Flatruet och sedan mot Klövsjö. Övernattar gör man i kväll i prästgården i Ljusnedal och i morgonkväll i församlingsgården i Klövsjö. Rallyt avslutas i Älvros på söndag med fika på hembygdsgården.

– Vi kommer att besöka butiken i Linsell, Vemservice i Vemdalen, bryggeriet i Tännäs och i morgon blir det kolbulle uppe på Flatruet, berättar Thomas.

Är det här något som kommer att bli ett återkommande evenemang?

– Det är första gången vi kör nu så vi får väl se vad betyget blir om det blir någon fortsättning, säger Thomas och skrattar.

Deltagarna kommer bland annat från Hälsingland, Jämtland, Södermanland, Uppland och Värmland. Rallyts mest långväga deltagare är Rolf Fredriksson från Eskilstuna, med en Scania från 1969.

– Det här skall bli intressant, vi skall ju bland annat köra vägen över Flatruet. När jag fick höra att det här skulle bli då bestämde jag mig direkt att jag skulle vara med. Det här har jag sett fram emot, säger Rolf, som kört lastbil i hela sitt liv men numera är pensionär.

– Jag har varit pensionär i många år nu, men jag brukar köra följebil för bred last-transporter ibland, så jag har inte lagt av helt, säger han.

Det kostar väl en del att köra omkring i en veteranlastbil. Drar den inte ganska mycket diesel?

– Den drar två liter per mil och jag hade 53 mil hit så det är inte gratis direkt, säger Rolf, innan han ger sig iväg på premiären av Fjällsvängen.

Lastbilsentusiasten Thomas Almén från Älvros är den som ligger bakom rallyt. Foto: Morgan Grip

Lastbilsentusiasten Thomas Almén från Älvros är den som ligger bakom rallyt. Foto: Morgan Grip

Deltagarna kommer bland annat från Hälsingland, Jämtland, Södermanland, Uppland och Värmland. Foto: Morgan Grip

Deltagarna kommer bland annat från Hälsingland, Jämtland, Södermanland, Uppland och Värmland. Foto: Morgan Grip

Senaste inläggen av Morgan Grip (se alla)