Möt Lars-Gunnar Nordlander – ordförande Miljö- och byggnämnden

Foto av författare

Jessica Grip

harjedalens-kommun-0243.jpg
Lars-Gunnar Nordlander (S), ordf. Miljö- och byggnämnden. Foto: Morgan Grip
Med förebilder som Ingvar Carlsson och Lyndon B Johnson jobbar Lars-Gunnar Nordlander (S) aktivt inom politiken med uppdraget som ordföarnde i Miljö- och Byggnämnden, samt sitter som vice ordförande i Kommunstyrelsen. Han plågar ibland sin omgivning med Björn Hellberg-artade spontanföreläsningar.

– Ingvar och Lyndon hade en bra känsla för vad de inte var villiga att kompromissa med, men var desto mer förhandlingsbenägna i övrigt för att nå ett så bra resultat som möjligt, säger L-G Nordlander.

Förtroendet som ordförande i Miljö- och Bygg har han sedan 2009, förutom det sitter han som vice ordförande i Kommunstyrelsen.

– Jag har ju jobbat nära verksamheten en längre tid men det är mycket att sätta sig in i när man kommer närmare, säger L-G. Jag har inga problem med att få dagarna att gå om jag säger så.

Lars-Gunnar ser gärna att man kommer ifrån det bytänk som han upplever blir ett problem i längden, istället vill han att alla invånare i kommunen ser helheten.

– Det är oerhört viktigt att vi som bor här i kommunen tillsammans bidrar på alla sätt till att vi kommer framåt, menar L-G. 

Andra viktiga bitar är att man hela tiden ser över så att man jobbar med rätt saker på ett optimalt sätt inom kommunens verksamhet samt att det finns ett fungerande näringsliv.

– Om många små saker faller på plats och blir bättre synkade får man till slut fram ett bra resultat i förlängningen. Näringslivet är A och O, har vi inte det kan vi heller inte erbjuda en god service till invånarna så det är något av det viktigaste, säger L-G.

Den löpande kontakten med nämnden ser han som sin viktigaste roll liksom att hålla god ordning och reda på vad som kan beslutas i nämnden och vad som ska tas vidare. 

– Vi har kommit en bit på väg men vi behöver fortfarande förkorta en del processer i verksamheten, vi behöver också jobba på att förtydliga de taxor vi har så att företagen vet vad de betalar för och varför. Egentligen är vi en väldigt opolitisk nämnd där vi mer fokuserar på att hitta smidiga och praktiska vägar. Jag tycker vi har ett bra samarbete i nämnden där vi hela tiden strävar efter att fatta relevanta beslut inom ramen för regelverket, säger han och fortsätter.

– Eftersom kommunens organisation är relativt liten bör man kunna nå framgång utan större problem. Jag tycker faktiskt att vi har blivit bättre på att prata med varandra mellan förvaltningarna och det bådar gott för framtiden, avslutar L-G.

Möt våra nämndordföranden
Tisdag 19/5: Pelle Persson (VH), ordf. Samhällsbyggnadsnämnden
Onsdag 20/5: Anna-Lena Andersson (S), ordf. Socialnämnden.
Idag: Lars-Gunnar Nordlander (S), ordf. Miljö- och byggnämnden.
Fredag 22/5: Helena Larsson (V), ordf. Bildning, Fritid och Kulturnämnden.

Läs också: Möt våra nämndordföranden

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!