Härjedalsalliansen är laddade inför en ny mandatperiod

Dela det här!

Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna samlas som Härjedalsalliansen. Under måndagen presenterade man sin gemensamma politiska plattform. Det mesta talar för att det blir långa fullmäktigemöten framöver. Oppositionen har under kommunens 40 år aldrig varit så stark som nu.

– Vi känner oss väldigt laddade och vi ser fram emot en spännande och intressant mandatperiod. Det kommer att debatteras mycket i kommunfullmäktige. Det är bra, det är bra för frågorna när det blir debatt. Det är kul med politik när oppositionen blir så här stark, säger Victor Ericsson (M).

– Vi kommer att lägga fram de förslag som vi tycker är bäst för Härjedalingarna. Vi kommer även att rösta för andras förslag som vi tror är bäst för Härjedalingarna, sen om man är “ovaskogsing”, Svegare eller Socialdemokrat det spelar ingen roll. Vi kommer att jobba för det vi tror är bäst, säger Anders Häggkvist (C).

Alliansen tror att kommunen inte alltid är bäst på allt, därför vill man konkurrensutsätta vissa verksamheter.

– Vi tror nämligen att det finns företag runt om i kommunen som är ännu mer experter inom vissa områden, säger Victor Ericsson (M).

En viktig fråga som Alliansen vill driva är LOV, lagen om valfrihet inom vården.

– Viktigt för oss är lagen om valfrihet. Det handlar om att öppna upp för andra aktörer att bedriva vård och omsorg än att bara kommunen skall sköta det själva, säger Elin Lemon (C).

Man vill att genomförandet av det planförslag som finns för korsningen RV 45/Fjällvägen i Sveg ska påbörjas och man vill se till att det blir fler bostäder i Sveg och övriga orter där behov finns.

När det gäller flygplatsfrågan vill man att kommunen skall vara delaktig i utredningen om var en framtida flygplats bör ligga.

– Vi är tveksamma till att man går in och investerar så pass mycket som man gör nu i flygplatsen i Sveg i det här läget, vi vill utreda mer och då vill vi titta på Röros, Hedlanda och Sveg och titta på vad som är bäst på sikt, det vill vi göra tillsammans med andra aktörer i så fall, säger Anders Häggkvist (C).

– Vi tycker att det är bättre att kommunen är med i en utredning och kan ställa de frågor som kommunen behöver för att sedan kunna ta ett beslut. Om flygplatsen efter en utredning skall ligga i Sveg eller Hedlanda det visar sig, säger Victor Ericsson (M).

Dela det här!