Känn din by – Herrö

Foto av författare

Jessica Grip

ulrika-hans-ersa-herro-1.jpg
Ulrika Lepik och Hans Ersa berättar entusiastiskt om Känn din by. Foto: Morgan Grip

I Herrö har man sedan en tid tillbaka regelbundna träffar för att dokumentera byns historia. Det är främst Ulrika Lepiks nyfikenhet som givit upphov till "Känn din by-Herrö" 

-Jag tycker att det är en viktig del i att bevara det liv som levts i byn säger hon. Det var när Hans Ersa Eriksson hade en byvandring för några år sedan som idén föddes. Man vill gärna få mer berättat om gårdarna och folket som bodde här menar Ulrika och Hans är en riktig guldgruva när det kommer till historia. -Jag har en hel kasse med material från 1600-talet och framåt avslöjar han. Men det är kanske inte bara fakta man vill ha tror Hans. -Det viktigaste är kanske att dokumentera gamla skrönor och uttryck, de små vardagliga händelserna som vi inte sätter värde på idag men som kan få betydelse för eftervärlden fortsätter han. Vi får försöka samla ihop det vi minns från 1900 talet, det finns inte så många kvar som kan återge livet här i byn och när vi träffas blir vi ibland oense om en del händelser eftersom vi minns olika. Det brukar bli livliga diskussioner ibland men huvudsaken är ju att det blir någonting att anteckna till eftervärlden skrattar han och Ulrika nickar medhållande. -Det är Ulrika vi ska tacka för att vi har fått igång det här säger han, jag har tidigare gjort en liten folder men den innehåller mest fakta så det här är värdefullt. 

På frågan om det kommer att bli en bok i framtiden svarar Ulrika -Ja, det vore ju roligt att få till någonting av allt material, det finns i alla fall där som en fläkt säger hon drömmande. Även i grannbyn Äggen har man liknande träffar för att samla ihop byns historia, berättar Hans, jag tror att det är många inblandade även där. -Jag har även blivit bjuden till Vänsjö där man också har startat en grupp med samma tema avslutar han. Vem vet, kanske det blir en bok om samtliga byar runt om i nejden.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!