Lärorik säsong gav sjätteplats i Sverigecupen – nu tar Alex sikte på SM-serien

Watercrossåkaren Alex Woxlin siktar på en plats i SM-serien nästa säsong. Foto: Morgan Grip

Dela det här!När årets Sverigecup i watercross summerades hittade vi 17-årige Alex Woxlin från Sveg på en sjätteplats totalt. Alex, som började köra lite smått för att prova på sporten redan förra sommaren, har i år tagit stora kliv i sin utveckling. Målet har han i sikte, nästa säsong är det  SM-serien som gäller.

– Det är det jag siktar på men det gäller att ta en plats. Man har bara en chans att kvala sig in och även om både jag och maskinen är på topp kan det hända något som gör att det faller, säger Alex Woxlin.

Den gångna säsongen har varit både upp och ner med både framgång och motgång och när han tittar tillbaka så är det motgångarna han har utvecklats av. Kunskaperna han skaffat sig om maskinen parallellt med att han lärt känna sig själv i situationer som uppstår har varit nyckeln till framgång och det tänker han jobba vidare på.

– Jag gör det mesta på skotern själv och testar hela tiden vad som kan ändras för att förbättra effekten. Det blir hundratals timmar i verkstaden och framför datorn för att leta tips. Under Sverigecupen hade jag med mig Pär Carlström som mekaniker och det var guld värt, man orkar inte både köra och ha ordning på maskinen under en hel tävlingsdag, säger Alex.

Inför nästa säsong byter han från Lynx till Polaris och nya utmaningar väntar i garaget, men det är ingenting han gruvar sig för, tvärtom.

– Det här är ju mitt stora intresse och det är halva tjusningen att lyckas få till maskinen, säger Alex som ser fram emot kommande säsong där han kommer att satsa fullt ut.

Watercrossen är en sport som har exploderat de senaste åren och alltfler börjar köra. Om Alex får tippa tror han att det är framtiden för tävlingsåkandet på skoter. De dåliga vintrarna gör att det blir svårt med framförallt träningsförhållandena. Alex har dock planer på att köra lite skoter även i vinter.

– Allt går lättare på sommaren men motorintresset finns ju hela tiden. Om allt går som jag har tänkt så blir det nog lite backtävlingar till vintern. Eftersom jag gärna vill spela hockey också så skulle det vara en perfekt kombination.

I Sveg med omnejd finns det idag så pass många aktiva att en förening börjar bli aktuell. Där kommer man att jobba för att göra en riktig träningsanläggning på något lämpligt ställe. I dag är det Alex som är en av de yngsta men intresset börjar bli stort och många kommer underifrån så det är hög tid att få till förutsättningar under ordnade former.

Alex Woxlin på Ljusnans vatten under Midsommaryrans Watercrosstävlingar i Sveg 2017. Foto: Morgan Grip

Alex Woxlin på Ljusnans vatten under Midsommaryrans watercrosstävlingar i Sveg 2017. Foto: Morgan Grip

Dela det här!