Skidor på både längden och tvären den gångna helgen

Dela det här!2013-02-16-jesper1-146.jpg
Jesper Persson från Sveg stod som segrare i H14 när Tour de Fyrfasen gick av stapeln den gångna helgen. (bilden är från Kalle Anka Cup 2013) Foto: Morgan Grip
Tävlandet för de aktiva i både längdskidor och alpint har nu börjat på allvar. Tour de Fyrfasen har i helgen avgjorts med fyra olika ungdoms- och juniortävlingar på lika många orter och med många deltagare från Sveg.

Sveriges största alpina ungdomstävling, Vemdalsslalom har också körts med stort deltagande dels från Sverige men även från Norge och Finland. Men vi börjar med den femte upplagan av Tour de Fyrfasen.

Tävlandet startade med en kort fristilstävling på Hedes tekniska skidskyttespår i fredags, som sedan följdes av en klassisk tävling i elljus i Vemdalen samma dag och på lördagen var det dags för klassisk masstartstävling med Åsarna som arrangör. Den stora avslutningen med en jaktstart i fri stil hölls så i Ytterhogdal under söndagen, där det också blev stor prisutdelning för hela touren.
Tävlingen går till på så sätt att man summerar tiderna efter tre tävlingar som sedan ger en startlista för den avslutande jaktstarten. 

Bäst lyckades Jesper Persson från Sveg, tävlandes för Åsarna IK som vann sin klass H14.
Svegstjejerna lyckades inte ta någon pallplats i årets tour men väl en femteplats genom Ida Backén i D9 och två fjärdeplatser genom Elin Backén i D15 samt Sara Östling i D17-18, där Emma Backén körde in på en sjätteplats.

Här kan du se hur det gick för övriga Svegsåkare i Tour de Fyrfasen 2014: tourdefyrfasen.se/resultat

I Vemdalsslalomen som anordnades för 36:e året i rad, fanns Svegsungdomarna Robin Teir och Anton Rösnäs med bland nästan 700 andra åkare i åldrarna 12-16 år från hela landet och dessutom från både Norge och Finland.

Robin Teir, som tävlar i H14 var först ut av de två i storslalomen som kördes i Klövsjö på fredagen. Tyvärr grenslade han i andra åket och fick ingen placering, när det var dags för lördagens slalom blev det ytterligare en uråkning i andra åket och Robin får ta nya tag. 

Anton Rösnäs tävlar i H12 och lyckades köra in som sjätte man i lördagens storslalom i Björnrike. En mycket fin prestation i hårt motstånd av 96 andra deltagare i klassen. Söndagens slalom gick dock inte lika bra, den slutade tråkigt nog med en uråkning.

Dela det här!