Staffan kör gräsklippare genom Sverige för dyslektiker

Staffan kör gräsklippare genom Sverige för dyslektiker
Just nu kör författaren Staffan Nordstrand gräsklippare genom Sverige för att ge dyslektiker en röst och en förståelse i samhället. Foto: Wilgot Tjärnås Trygg
Foto av författare

Jessica Grip

Just nu kör författaren Staffan Nordstrand gräsklippare genom Sverige för att ge dyslektiker en röst och en förståelse i samhället.

Under sin resa besöker han bland annat skolor och bibliotek och han träffar också många människor efter vägen. Han är ganska svår att missa där han åker vägen fram i en maxfart på 12 kilometer i timmen, på en gräsklippare.

– Min resa startade den 25 april i Maunu, lite söder om Treriksröset och 14 km norr om Karesuando. Sveriges nordligaste väg går hela vägen till Sveriges sydligaste spets, Smygehuk, säger Staffan Nordstrand.

Under måndagen gled han in på Södra skolan och Härjedalens gymnasium i Sveg för ett besök med sin trädgårdsgräsklippare. Staffan har själv haft en problematisk barndom på grund av vad som skulle visa sig vara just dyslexi. Han har länge tänkt att han skulle vilja göra något för alla landets dyslektiker.

– Vi dyslektiker behöver lite mer tid för att läsa, läsa rätt, skriva rätt, uppfatta och förstå vad som står i en text. Jämför en åkgräsklippare med en sportbil, förklarar han och fortsätter.

– På vägen berättar jag om hur jag som dyslektiker, eller dum i huvudet, obildad och missanpassad, som man kallade det under min skoltid, kan nå sin högsta potential.

Staffan slutade skolan efter sjunde klass på grund av sin dyslexi, idag kan han titulera sig som författare med nio utgivna romaner. Den senaste, Boken om Lars, släpptes i samband med den resa han nu gör.
Den beräknas ta runt 40 dagar och om allt går som det ska är han framme i Smygehuk den 28 maj. Då har han åkt drygt 280 mil på sin Stiga.

Foto: Wilgot Tjärnås Trygg

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!